Ana içeriğe atla

HSD: Türk ordusu ve çetelerin Ayn İsa’da ilerlemelerine izin vermiyoruz

HSD: Türk ordusu ve çetelerin Ayn İsa’da ilerlemelerine izin vermiyoruz
Türk ordusu ve güdümündeki cihatçı çetelerin Rojava’nı Ayn İsa kentine yönelik saldırıları artarken HSD Sözcüsü Kino Gabriel, güçlerinin meşru savunma temelinde çetelerin sızma girişimlerine izin vermediğini söyledi.
posted onDecember 19, 2020
noyorum

Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Sözcüsü Kino Gabriel, Batı Kürdistan’ın (Rojava) Ayn İsa bölgesinde Türk ordusu ve güdümündeki cihatçı haydut çetelerin saldırılarına karşılık HSD’nin savunma mücadelesi verdiğin, bölgede yoğun çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Rojava’nın Ayn İsa ilçesi kırsalında HSD ile Türk ordusu destekli cihatçı çeteler arasında bir haftadan bu yanadır şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan HSD Sözcüsü Kino Gabriel, “Ayn İsa ve çevresinde çatışmalar devam ediyor. Son bir haftada Türk devletinin desteklediği çetelerin saldırıları yoğunlaştı. Bölgedeki köylere sızmaya çalışıyorlar ve güçlerimiz bu saldırılara karşılık verdi” dedi.

“HSD olarak meşru savunma temelinde bölgeye yönelik her türlü saldırıya gerekli karşılığı veriyoruz” diyen Gabriel, çetelerin Ayn İsa’da ilerleme sağlayamadıklarını söyledi.

Kino Gabriel, “Bu saldırılar Ayn İsa’yı Suriye hükümetine teslim etmeniz için bir baskı mı” sorusuna, “Bunun hangi amaçla yapıldığını şu an söylemek zor. Fakat Ayn İsa ve Til Temir’e yönelik süren bir saldırı var. Türkiye’nin bölgede çıkarları var. Bu temelde bu saldırılar gerçekleştiriliyor” yanıtını verdi.

Rusya Ayn İsa’nın Suriye hükümetine teslim edilmesini istemişti

HSD, 7 Aralık’ta yaptığı açıklamada Rusya ve Suriye rejiminin bir süredir Türk ordusu ve güdümündeki cihatçı çetelerin hedefinde olan stratejik Ayn İsa ilçesi konusunda bir anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre ilçenin belli yerlerinde “ateşkesi denetlemek için” ortak kontrol noktaları kurulacaktı.

Bu konuda bir basın açıklaması yapan Gire Spi Askeri Meclisi Komutanı Riyad Halef, Ayn İsa’nın doğu, batı ve kuzeyindeki M4 yolu üzerinde 3 ortak askeri nokta inşasına karar verdiklerini belirtmişti.

Öncesinde de Ayn İsa'daki Rus üssünde, Rus ve Suriye ordusundan subayların HSD komutanları ile bir araya gelmişti.

Toplantının içeriğine ilişkin basına bilgi veren Ayn İsa Askeri Meclisi’nden bir kaynak, Rus subayların HSD’ye, Türk ordusu ve güdümündeki çetelerin ilçeyi işgal etme tehdidinin ciddi olduğunu bildirdiğini ve Türk devletinin tehdidinin önünü kesmek için Ayn İsa’nın idari ve askeri olarak Suriye rejim güçlerine teslim edilmesini talep ettiğini aktarmıştı.

Bir süredir Türk ordusu ve güdümündeki çetelerin hedefinde olan Any İsa ilçesi, Rakka’nın kuzeyinde bulunuyor.

Rojava’nın Qamişlo, Kobani ve Minbic kentlerini birbirine bağlayan ilçe, stratejik M4 karayolu üzerinde bulunuyor.