Ana içeriğe atla

NCRI Kadın Komitesi: Ruhani döneminde 109 kadın idam edildi

NCRI Kadın Komitesi: Ruhani döneminde 109 kadın idam edildi
NCRI Kadın Komitesi, Molla rejiminin 11 Ekim’de Meşhed Merkez Hapishanesi'nde Raziye isimli kadın tutsağı idam etmesiyle Hasan Ruhani döneminde idam edilen kadınların sayısının 109’a ulaştığını açıkladı.
posted onOctober 18, 2020
noyorum

İran Ulusal Direniş Konseyi (NCRI) Kadın Komitesi, İran İslam Cumhuriyeti yargısının idamına karar verdiği Raziye isimli kadın tutsağın 11 Ekim’de şafak vakti Meşhed Merkez Hapishanesi'nde idam edilmesiyle rejim Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde idam edilen kadın sayısının 109’a ulaştığını açıkladı.

Rejim tarafından idam edilen son kadın tutsak 37 yaşındaki Raziye’nin 4 yıldır tutuklu olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, Ruhani döneminde gerçekleştirilen idamlar da yer aldı.

İran, en çok kadın infaz eden rejimi

Kadın Komitesi açıklamasında Hasan Ruhani döneminde İran rejiminin, 109’u kadın, 38’i de çocuk olmak üzere 4 bin 300'den fazla kişiyi idam ettiği aktarıldı.

NCRI Kadın Komitesi açıklamasında, duyurduğu idam edilen kadın sayısının kamuoyunca bilinen, İran devlet medyasında yayınlanan haber ve bilgilere dayalı sayılar olduğunu ancak gerçek infaz sayısı ve özellikle de kadın infazları sayısının bilinenlerden çok daha fazla olduğu belirtildi.

 Mola rejiminin infazların çoğunu gizlice yaptığının vurgulandığı açıklamada İran rejiminin, nüfusa oranla en çok idam cezası uygulayan ve en çok kadın infazı gerçekleştiren ülke olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca İran rejiminin idam ettiği kadınların çoğunun aile içi şiddetin kurbanı olduğuna ve meşru müdafaa nedeniyle tutuklandığına dikkat çekildi.