Ana içeriğe atla

Paşinyan: Türk devleti Ermeni soykırımının devamı için Kafkasya’ya döndü

Paşinyan: Türk devleti Ermeni soykırımının devamı için Kafkasya’ya döndü
Türk devletinin silah, asker ve cihatçı çeteleri Dağlık Karabağ’a göndermesini değerlendiren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Türk devletinin aktif katılımı olmasaydı bu savaş başlamazdı” dedi.
posted onOctober 8, 2020
noyorum

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Türk devletie Güney Kafkasya'ya Ermeni soykırımına devam etmek için döndü" dedi.

Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği röportajda, Dağlık Karabağ'daki çatışmaların Türkiye'nin "aktif katılımı" olmasaydı başlamayacağını söyledi.

Paşinyan, “Azerbaycan liderliğinin son 15 yıldır kavgacı söylemleri teşvik ettiği doğru olsa da, şimdi bir savaş başlatma kararı Türk devletinin tam desteğiyle gerçekleşti.”

Azerbaycan'ı, özgürlükleri için mücadele eden bir halka karşı terörist bir savaş yürütmekle suçlayan Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki son durumun sadece çatışmaların yeniden alevlenmesi anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Çatışma bölgesinde Ortadoğu'dan terörist grupların aktif katılımı söz konusu. Ermenistan güçleri terörle mücadele operasyonlarını yürütüyor” diye konuştu.

“Türk devleti soykırımın devamı için döndü”

Türkiye'nin Dağlık Karabağ çatışmasına dahil olduğunu ve bunu "Ermeni soykırımı politikasının bir parçası" olarak yaptığını belirten Paşinyan, “Türk devleti Güney Kafkasya'ya Ermeni soykırımına devam etmek için döndü” dedi.

Ermenistan'ın Türk devletinin yayılmacılığı önündeki son engel olduğunu ifade eden Paşinyan Osmanlı İmparatorluğu'nun 17. yüzyılda Viyana'yı kuşatmasına gönderme yaparak Avrupa'nın bu durumu doğru bir şekilde adlandıramaması halinde Türk güçlerini Viyana'nın dışında görebileceğini söyledi.

Çatışmaların kötüleşerek Ermenistan'ın kendi topraklarına doğrudan bir saldırıyla sonuçlanması ihtimaline ilişkin bir soruyu Paşinyan, Rusya'nın ikili askeri anlaşmalar gereğince yardımına koşacağını söyleyerek yanıtladı:

“Ermenistan topraklarına yönelik bir güvenlik tehdidi olursa, Rusya'nın katılımı anlaşmamızın çerçevesine tabi olacaktır. Rusya'nın anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerine uyacağına inanıyorum.”

Paşinyan, Avrupalı liderler ve uluslararası toplumdan beklentileri hakkında ise, “Bu terörist operasyona verilecek en iyi yanıt, Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığıdır” dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmalar 10 gün önce başladı. Yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 286 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken AFP, gerçek ölü sayısının teyitli can kaybından yüksek olmasının muhtemel olduğunu yazdı.

Eski bir gazeteci ve editör olan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2018 yılında iktidar partisine karşı yürütülen muhalif hareketin liderliğini yürüttükten sonra gerçekleşen seçimleri kazanarak Başbakanlık göreve gelmişti.