Ana içeriğe atla

ABD’den İran rejimine yeni ağır yaptırımlar

ABD’den İran rejimine yeni ağır yaptırımlar
ABD Dışişleri, Maliye ve Ticaret Bakanları İran rejimine karşı kapsamlı yeni yaptırımlar açıkladı. Üç bakanın açıkladığı yeni ağır yaptırımlar, İran rejiminin savunma sanayisi ve nükleer faaliyetlerini hedef alıyor.
posted onSeptember 22, 2020
noyorum

ABD Dışişleri, Maliye ve Ticaret Bakanları İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı kapsamlı yeni yaptırımlar açıkladı. Üç bakan, yaptırımları ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenledikleri basın toplantısında duyurdu.

Basın toplantısında Savunma Bakanı Mark Esper, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mark O’Brien ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft da katıldı.

Pompeo: Başkan Trump yeni kararname yayınladı

Dışişleri Bakaanı Mike Pompeo, ABD’nin yeni yaptırımlar getirdiği kuruluşlar arasında İran rejimi Savunma Bakanlığı’nın da olduğunu belirtti.

Başkan Donald Trump’ın İran rejimiyle bağlantılı konvansiyonel silah transferlerini hedef alan yeni bir kararname yayınladığını kaydeden Pompeo, Birleşmiş Milletler’in (BM) İran rejimine karşı silah ambargosunun yeniden devreye sokulduğunu söyledi ve tüm ülkeleri de ABD’nin bu konudaki duruşunu destekleyerek yaptırımları tekrar uygulamaya çağırdı.

Maduro’da yaptırım listesine girdi

Pompeo’nun yeni yaptırımlar açıkladığı kişi ve kuruluşlar arasında İran rejimi Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı’yla birlikte, rejimin Savunma Sanayileri Örgütü ve Direktörü Mehrdad Akhlaghi-Ketabchi ve Venezuela lideri Nicolas Maduro da bulunuyor.

ABD Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları, İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu ile bağlantılı 6 kişi ve 3 kuruluşu da yaptırım listesine aldı. Pompeo, bu listedekiler arasındaki bir kişi ve kuruluşun, ABD’nin Cumartesi günü geri getirdiği BM yaptırımlarında da yer aldığı bilgisini verdi.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptırım listesine de İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu ile bağlantılı 5 kişi eklendi. Bu kişiler üzerinde ihracat kontrol kısıtlamaları uygulanacak.

Ayrıca Maliye Bakanlığı, sıvı yakıt teknolojisi kullanan balistik füze örgütü Şahid Hemmat Sanayi Grubu’yla bağlantılı üç kişi ve 4 şirkete yaptırım getirdi.

Pompeo, ABD’nin İran rejimine karşı yaptırımlarını, Tahran’ın “zarar verici eylemleriyle” ilgili kapsamlı müzakerelere girmesine kadar genişletmeye devam edeceğini belirterek, “İran’la diplomasiye her zaman açığız ama İran diplomasiyle yanıt vermedi. Bu gerçekleşene kadar azami baskı sürecek” ifadelerini kullandı.

Pentagon şefi: ABD İran’ın saldırganlıklarına karşılık vermeye hazır

Basın toplantısında söz alan ABD Savunma Bakanı Mark Esper de, ABD’nin İran rejiminin gelecekteki saldırganlıklarına karşılık vermeye hazır olduğunu vurguladı.

ABD’nin BM Daimi Kelly Craft da, BM’ye üye tüm ülkelerden İran rejimine karşı yaptırımları tekrar uygulamaya sokmalarını beklediklerini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mark O’Brien da, İran rejiminin nükleer silah programıyla bağlantılı 27 kuruluş ve bireye yeni yaptırımlar ve ihracat kontrol tedbirleri getirdiklerini açıkladı.

ABD yönetimi, çoğunluk BM üyesi ülkenin onay vermemesine rağmen İran rejimine karşı BM’deki tüm uluslararası yaptırımların yeniden devreye girdiğini ilan etmişti.