Ana içeriğe atla

AB'den önemli Libya kararı: Türk şirketine yaptırımı

AB'den önemli Libya kararı: Türk şirketine yaptırımı
Avrupa Birliği, Libya'da silah ambargosunu delen kişiler ve şirketlere yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı. Birlik bu karar çerçevesinde bir Türk şirketine yaptırım uygulayacak.
posted onSeptember 21, 2020
noyorum

Avrupa Birliği (AB), Libya'da taraf olan ülkelere karşı baskıyı artırıyor. Alman haber ajansı DPA'nın AB kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında, Libya'ya yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu ihlal edenlere yaptırım uygulanması kararlaştırıldı. Bakanların bu konudaki kararı oybirliği ile aldığı bildirildi.

Ajansın edindiği bilgilere göre kararlaştırılan yaptırımlar, Libya'ya savaş malzemeleri sevk eden ya da lojistik destek sağlayan kişiler ve kurumları hedef alıyor. Hazırlanan yaptırım listesinde biri Türk şirketi olmak üzere üç şirket ve Libya’dan iki kişi bulunuyor. Diğer iki şirketten birinin, Ürdün, diğerinin ise Kazakistan şirketi olduğu bildirildi.

Yaptırım listesine bulunan kişi ve şirketlere seyahat yasağı getirilmesi ve AB'deki mal varlıklarının dondurulması, ayrıca Avrupalı şirketlerle ticaret yapmasının yasaklanması planlanıyor.

Berlin'de geçen Ocak ayında düzenlenen Libya Konferansı'nda BM'nin Libya'ya uyguladığı silah ambargosunun daha sıkı denetlenmesi kararlaştırılmış, zirvesi sonrası da AB, ambargonun denetimi için askeri bir misyon görevlendirmişti. Ancak denetimlerin artırılmasına rağmen Libya'da savaşan taraflara destek veren ülkeler ve özellikle de Türk devleti, ülkeye silah sevkiyatını sürdürüyor.

Özellikle Libya’daki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek veren Türk devleti, Batı Kürdistan’da (Rojava) işgal ettiği bölgeler ve Suriye’nin cihatçıların elindeki İdlib bölgesinden Libya’ya cihatçı çeteler göndermek ve silah sevkiyatı yapmak suretiyle BM yaptırımlarını delmekle suçlanıyor.