Ana içeriğe atla

ABD’den güç gösterisi: USS Nimitz uçak gemisi Hürmüz’den geçti

ABD’den güç gösterisi: USS Nimitz uçak gemisi Hürmüz’den geçti
İran rejimiyle büyük bir gerginlik yaşayan ABD,  en büyük uçak gemilerinden USS Nimitz’i İran rejimi denetiminde bulunan Hürmüz Boğazı’ndan geçirerek Tahran’a karşı güç gösterisinde bulundu.
posted onSeptember 19, 2020
noyorum

2007’den beri Basra Körfezi’nde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sahillerinde bulunan ABD’nin en büyük uçak gemilerinden USS Nimitz, İran rejimiyle gerginliklerin dorukta olduğu bir süreçte dün Hürmüz Boğazı’ndan güvenli bir şekilde geçtiği bildirildi.

Bahreyn’de bulunan ABD donanmasından konuya dair yapılan açıklamada 5. Filoya bağlı ve 5 bin mürettebatı bulunan USS Nimitz uçak gemisinin birkaç savaş gemisiyle birlikte Basra Körfezi’nin dar ağzından geçtiği belirtildi.

ABD donanması açıklamasında USS Nimitz’in, dünyanın en önemli petrol sevkiyatı merkezi olan Hürmüz Boğazı'ndan güvenli bir şekilde geçtiği aktarıldı.

ABD’nin İran rejimi ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi ardından İran rejimi ile yaşadığı gerginlik, ABD’nin 3 Ocak’ta İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve İran rejimine bağlı Irak’taki milis güçlerin askeri yetkililerini öldürmesi ardından doruk noktasına ulaşmıştı.

ABD tarafından süresi dolan İran rejimine yönelik Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun yeniden uygulanması için yoğun bir diplomasi baskısının yapıldığı bir süreçte, USS Nimitz’in İran rejiminin denetiminde bulunan Hürmüz Boğazı’ndan geçmesi, ABD’nin İran rejimine karşı güç gösterisi olarak değerlendirildi.

Ana limanı ABD’nin başkenti Washington’ın Bremerton Limanı olan USS Nimitz uçak gemisi, Temmuz ayının sonundan bu yana Umman Denizi'nde devriye geziyor.

ABD uçak gemisi USS Nimitz, Afganistan ve Irak'ta görev yapan Amerikan kara birliklerine hava desteği sağlamak amacıyla 2007’de Basra Körfezi'ne gönderilmişti.