Ana içeriğe atla

AB: Türk devleti Doğu Akdeniz’le ilgili geri adım atmalı

AB: Türk devleti Doğu Akdeniz’le ilgili geri adım atmalı
Türk devletinin Doğu Akdeniz’de Yunanistan karasularında gerçekleştirdiği yasadışı sondaj çalışmalarının yol açtığı gerginlik devam ederken AB’den Türk devletine yönelik sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. AB Dış ilişkiler Temsilcisi Josep Borrell, Türk devletinin geri adım atması gerektiğini söyledi.
posted onSeptember 15, 2020
noyorum

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Türk devletinin Doğu Akdeniz'de Yunanistan karasularında yürüttüğü yasadışı sondaj çalışmaları nedeniyle bölgede artan tansiyona Avrupa Birliği'nin (AB) nasıl cevap vereceği tartışıldı.

Oturum 24-25 Eylül tarihlerinde Türk devletiyle ilişkilerin ele alınacağı AB liderler zirvesine hazırlık niteliğinde.

Borrell: Ankara’ya yaptırımlar konusunda görüş birliği arayışındayız

Oturumda konuşan Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türk devletine ekonomik yaptırımlar uygulama konusunda Birlik üyeleri arasında görüş birliği arayışında olduklarını belirterek, "Türkiye ile ilişkimiz yol ayrımında. Üye ülkelerin Türkiye ile ilgili zor kararlar almasının zamanı geldi." dedi.

Türk devletine Doğu Akdeniz’deki gerilim konusunda geri adım atması ve temel insan haklarının korunması hakkında uyarıda bulunan Borrell, ilişkilerin önümüzdeki günlerde atılacak adımlara göre ilerleyeceğini söyledi ve tarihi bir dönüm noktasında olunduğunu ifade etti.

AB'nin bir ülkeye silah ambargosu uygulama yetkisi bulunmadığını dile getiren Borrell, her üye ülkenin hangi ülkeye silah ambargosu uygulayıp uygulamayacağı konusunda kendisi karar verdiğini söyledi. Borrell Parlamenterlere kendi ülkelerinde bu konuda baskı yapmaları gerektiğini ifade etti.

Türk devletine silah ambargosu uygulanması talebi

Oturumda, birçok AP Parlamenteri AB ülkelerinin Türk devletine silah ambargosu uygulamasını talep etti. Bu talebi dillendirenlerin başında gelen Portekizli Sosyalist politikacı Isabel Santos, AB’nin Türk devletine karşı sert tutum sergilemesi gerektiğini dile getirdi.

Diğer bir parlamenter Tom Vandendriessche de Türk devletiyle Gümrük Birliği anlaşmasına son verilmesini ve Türk devletinin AB'ye adaylık statüsünün tamamen düşülmesini istedi.

Öte yandan AP’nin Fransız Parlamenteri Arnaud Danjean ise AB’nin bu olayda “Arabulucu değil aktör olduğunu” söyledi.

Oturumda Türk devletinin karasularında yasadışı sondaj çalışmaları yaptığı Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tam destek mesajları verilirken Akdeniz'in güvenliğinin AB için çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.