Ana içeriğe atla

Türk devleti İranlı feminist Şariatmedari’yi İran’a iade etmek için gözaltına aldı

Türk devleti İranlı feminist Şariatmedari’yi İran’a iade etmek için gözaltına aldı
Türk polisi, Türkiye’nin Denizli kentinde bulunan İranlı feminist ve zorunlu örtünme karşıtı Meryem Şariatmedari’yi İran rejimine teslim etmek amacıyla gözaltına aldığı bildirildi.
posted onSeptember 8, 2020
noyorum

2018 yılında Tahran Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği bölümünü okuduğu dönemde zorunlu örtünme karşıtı protesto gösterisine katıldığı için İran İslam Cumhuriyeti güçleri tarafından tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra Türkiye’ye iltica etmek zorunda kalan İranlı zorunlu örtünme karşıtı feminist aktivist Meryem Şariatmedari Türkiye kenti Denizli’de Türk polisi tarafından gözaltına alındı.

Şariatmedari, Türk polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra polis aracının içinde çektiği videoda, “Bunun bir sebebi yok. İsmim sistemde yer alıyor ama kontrol etmeyi reddediyorlar. Sınır dışı amaçlı olarak sebepsiz yere birkaç kişiyi seçtiler. Sadece bu haberi paylaşmanızı istiyorum. Bana ancak bunu paylaşarak yardım edebilirsiniz. Şu anda Denizli'deyim." şeklinde yardım çağrısı yaptı.

32 yaşındaki Şariatmedari'nin İran'a iade edilmek üzere gözaltına alındığı belirtilirken İran'a iade edilmemesi için çağrılar yapıldı.

İranlı muhalif gazeteci Peyman Aref ise Meryem Şariatmedari'nin Aydın geri gönderme merkezine sevk edildiğini açıkladı.

HDP’li Hüda Kaya’dan çağrı

HDP

 

İnkılap Caddesi Kızları isimli hareketin üyelerinden olduğu ifade edilen Meryem Şariatmedari, 2018 yılında Tahran Üniversitesi'nde öğrenciyken zorunlu örtünme karşıtı bir protesto gösterisine katıldığı için tutuklanmıştı. Bir polisin, Şariatmedari'yi çıktığı bir platform üzerinden ittiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

HDP milletvekili Hüda Kaya ile Kuzey Kürdistan (Bakur) ve Türkiyeli kadın kuruluşları Meryem Şariatmedari’nin İran rejimine iade edilmemesi için çağrılar yaptı.

Hüda Kaya, Twitter hesabı üzerinden yaptığı çağrıda “İranlı kadın aktivist ve zorunlu başörtüye karşı İnkilap Caddesi Kızları Hareketi’nden Meryem Şariatmedari kesinlikle iade edilmemelidir!” paylaşımında bulundu.

İran'da Demokrasi için Ulusal Birlik isimli İranlı ABD'lilerin kurduğu bir örgüte ait hesaptan yapılan paylaşımda, Meryem Şariatmedari'nin sınır dışı edilmekle karşı karşıya olduğunu, İran'a iade edilmesi durumunda idam tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtildi.

Türkiye'deki kadın örgütleri ve kadın hakları savunucuları da Meryem Şariatmedari'nin İran'a iade edilmemesi için çağrılarda bulundu.