Ana içeriğe atla

AKP ve MHP’nin Sosyal medya sansör yasası Türk meclisinde kabul edildi

AKP ve MHP’nin Sosyal medya sansör yasası Türk meclisinde kabul edildi
Türkiye’de iktidardaki AKP’nin hazırladığı ve sosyal medyaya yoğun bir sansör uygulanmasını öngören kanun teklifi, Türk meclisinin genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
posted onJuly 29, 2020
noyorum

Türkiye’de sosyal medyaya yoğun bir sansör uygulanmasını öngören kanun teklifi, Erdoğan liderliğindeki AKP ve faşist ortağı MHP’nin oylarıyla mecliste kabul edildi.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi adıyla meclis adalet komisyonunda kabul edilen teklifle, sosyal ağ sağlayıcıları tanımlanıyor.

Türkiye’de temsilci atama zorunluluğu

Yasallaşan teklif, bir milyondan fazla izlenen ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilci belirleme yükümlülüğü getiriyor.

Buna göre bir kişi mahkemeye gitmeden, kişilik haklarıyla ilgili bir ihlal düşünüyorsa bir başvuru mekanizması oluşturuluyor. Başvuruya belirlenen sosyal ağ temsilciliğinin 48 saat içinde cevap vermesi isteniyor.

Temsilci bulundurma yükümlülüğüne uyulmadığı takdirde beş aşamalı bir ceza öngörülüyor.

İlk aşamada 10 milyon TL (yaklaşık 1 milyon 500 bin dolar) idari para cezası öngörülüyor. verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde yükümlülük yerine getirilmezse 30 milyon TL (yaklaşık 4 milyon 500 bin dolar) idari para cezası verilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasından otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmezse söz konusu ağ sağlayısıcının yeni reklam vermesi yasaklanacak.

Devamında bunlar yerine getirilmezse Türk Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak ve hakime başvurması halinde birinci aşamada yüzde 50 bant daraltma, yerine getirmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verebilir.

Bant daraltma kararı verirse erişim sağlayıcıları da 4 saat içinde bu kararı yerine getirirler.

İçerik çıkarma ve engelleme 

Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saat içinde bir cevap gelmezse o sosyal ağ merkezine 5 milyon TL (yaklaşık 750 bin dolar) bir ceza kesilecek. Bu yerine getirilmezse 10 milyon TL (Yaklaşık 1 milyon 500 bin dolar) idari ceza uygulanacak.

Teklif ile içerik çıkarma ve/veya içeriğin engellenmesi cezası verilebilecek.

Twitter olumlu yanıt vermedi

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AKP Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, sosyal ağ sağlayıcıları ile görüşme yapıldığını ağ sağlayıcılarının ağırlıklı olarak Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul ettiklerini, bir tek Twitter’ın olumlu cevap vermediğini söyledi. Bostancı, “Orada bir sıkıntı görülüyor” dedi.

HDP’den sert tepki: Sınırları aşan bir yasakçı zihniyetiniz var

Zuleyha Gulum

 

Konuyla ilgili konuşan HDP milletvekili Züleyha Gülüm, yasalaşan teklife sert tepki göstererek AKP ve MHP’ye “Sınırları aşan bir yasakçı zihniyetiniz var” dedi.

HDH eski Eş Genel Başkanı Kürt lider Selahattin Demirtaş tutuklandığında internetin yavaşlatıldığını, Halfeti’de gözaltına işkence haberine erişim engeli getirildiğini, yolsuzluklarla ilgili 125 farklı habere erişim engeli getirildiğini, ekonomik kriz paylaşımları yapanların gözaltına alındığını, yolsuzlukları, hukuksuzları, adaletsizlikleri yazan sitelere erişim engeli getirildiğini hatırlatan Gülüm, “Erişim engeli haberine bile erişim engeli getirdiniz. Sınırların ötesinde bir yasakçı zihniyetiniz var. Amacınız kişi hak ve özgürlükleri değil sansür” diye konuştu.

Teklifle getirilmek istenen “unutulma hakkı” için “hafızasız bir siyaset yaratılmak istendiğini, AKP’nin kendi adına temizlik yapacağını” ifade eden Gülüm, sosyal ağ sağlayacıların Türkiye’den çekilmesinin istendiğini kaydetti.

Gülüm, “Susturarak, sessizleştirerek iktidarınızı sürdüreceğinizi zannediyorsunuz, yanılıyorsunuz” diye sözlerini tamamladı.

AKP ve MHP oylarıyla kabul edilip yasallaşan sansör teklifine diğer muhalefet partileri de sert tepki gösterdi.