Ana içeriğe atla

Avusturya: Muhaliflerle ilgili bilgi toplayan Türk casusu yakaladık

Avusturya: Muhaliflerle ilgili bilgi toplayan Türk casusu yakaladık
Avusturya İçişleri Bakanı, Avusturya’da Türk devletine muhalif kişilerle ilgili bilgileri Türk MİT’ine sızdıran bir Türk casusu yakaladıklarını açıkladı. Avusturya Uyum Bakanı Raab, “Türk devleti, Avusturya’yı bölmek istiyor” dedi.
posted onSeptember 1, 2020
noyorum

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer yaptığı açıklamada, Avusturya’da Türk devletine muhalif kişilerle ilgili bilgileri Türk İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) sızdıran bir Türk casusu yakaladıklarını açıkladı.

Nehammer, söz konusu kişinin Ankara'ya Avusturya'da yaşayan Türk hükümeti karşıtlarıyla ilgili bilgiler aktardığını söyledi. Nehammer, “Türk devleti casusluğunun Avusturya'da yeri yoktur. Bu faaliyet biçimine müsamaha göstermeyeceğimiz bilinmelidir" diye konuştu.

Konuyla ilgili diplomatik süreçlerin devreye gireceğini ifade eden Bakan Karl Nehammer, yargının da casusluk suçlamasıyla soruşturma başlatacağını belirtti.

Nehammer, yakalanan Türk casusun birkaç hafta önce Viyana'da Kürtler ile Türk milliyetçiler arasında yaşanan çatışmalara ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında tespit edildiğini vurguladı.

Daha önce Türkiye'de tutuklanmış

Avusturyalı bakan Nehammer, casusluk şüphesi ele yakalan kişinin daha önce Türkiye'de tutuklanmış bir kişi olduğu bilgisini de aktardı.

Bakan, Türkiye'de daha sonra serbest bırakılan şüphelinin MİT tarafından muhbir olarak kullanıldığını ve casusluk yapmak üzere Avusturya'ya gönderildiğini ifade etti. Nehammer, şüphelinin kimliğine ilişkin bir bilgi vermedi.

“Türk devleti Avusturya'yı bölmek istiyor”

Avusturya Uyum Bakanı Susanne Raab da gelişmelere ilişkin bir açıklamada bulundu. Raab, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kolunun Viyana'ya kadar uzandığını söyledi.

Ankara'nın dernekler ve camiler aracılığıyla Avusturya'da yaşayan Türkiye kökenlileri etki alanına aldığını kaydeden Raab, Türk devletinin Avusturya toplumunu bölmeyi amaçladığını söyledi. Raab, "Türk devletinin etkisinin önüne geçmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Çünkü bu etki, entegrasyon için bir zehirdir" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde özellikle Kürtlere ve diğer muhalif kesimlere karşı geniş bir casusluk ağı kurmuş olan Türk devleti, yasadışı operasyonlarla siyasi faaliyetler yürüten Kürt ve diğer muhalifleri engellemeye çalışıyor.

Kürtler bu konuyla ilgili Avrupa ülkelerini defalarca uyarmalarına rağmen, özellikle Almanya ve diğer bazı ülkeler bu konuda gerekli girişimleri başlatmıyor.

Vahşi terör örgütü DAİŞ ile ilişkileri apacık olan Türk MİT’inin bu ilişki üzerinden Avrupa ülkelerinde DAİŞ eliyle gerçekleştirdiği katliamlara rağmen Avrupa ülkelerinin çoğu bu ilişkiyi görmezden geliyor. MİT-DAİŞ işbirliğinin ana aktörü olan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ise defalarca bu ilişki üzerinden Avrupa ülkelerine tehditler savurmuştu.