Ana içeriğe atla

Macron Bağdat yolcusu: Erbil’e gitmeyecek ancak Kürt yetkililerle görüşecek

Macron Bağdat yolcusu: Erbil’e gitmeyecek ancak Kürt yetkililerle görüşecek
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Eylül’de Bağdat’a resmi bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. Macron’un, Irak’ı ziyaretlerinde Bağdat’tan sonra Erbil’e geçen batılı siyasilerin aksine Erbil’e geçmeyeceği ancak Bağdat’ta Kürt yetkililerle de görüşebileceği belirtildi.
posted onAugust 31, 2020
noyorum

Irak hükümet kaynaklarının AFP'ye verdiği bilgilere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron 2 Eylül günü Irak’ın başkenti Bağdat'a resmi bir ziyarette bulunacak.

Macron'un, zaten ekonomisi diken üstünde olan ve yaşanan büyük patlama ardından içinden çıkılmaz bir hal alan Lübnan’ı ziyareti ardından Bağdat’a geçeceği bildirildi.

Iraklı bir hükümet kaynağı Macron’un Bağdat’ta Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Başbakan Mustafa Kazımi’nin yanı sıra başka bir çok siyasi aktörle görüşme gerçekleştirmesinin beklendiğini söyledi.

Elysée henüz doğrulamadı

Elysée Sarayı henüz Macron'un ziyaretini doğrulamadı ancak Iraklı kaynaklara göre görüşmeler Irak'ın "egemenliği" üzerine olacak.

Aynı kaynaklar Bağdat'ın Washington ve Tahran arasındaki gerilimlerden uzak kendi yolunu bulmaya çalıştığına dikkat çekti.

Irak'ın egemenliğini mevcut durumda ihlal eden güç ise Türk devleti olarak dikkat çekiyor. Türk devletinin, PKK bahanesiyle Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi sınırları içerisinde bulunan Heftanin’e yönelik işgal saldırılarına başlaması, merkezi Irak yönetiminin sert tepkisine neden oldu. Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa Kazımi ve diğer siyasi ve askeri yetkililer, Türk devletinin soldırılarını egemenlik haklarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek Türk ordusunun saldırılarının durmasını istemişti. Ancak Türk ordusu saldırılarına halen devam ediyor. 

Macron Erbil’e geçmeyecek ancak Kürt yetkililerle görüşebilir

Temmuz ayında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Bağdat ziyaretinde Irak hükümeti "komşuların gerilimlerinden kendisini ayrıştırmaya" çağırmıştı.

27 Ağustos günü Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de Bağdat ve Erbil'i ziyaret ederek, özellikle DAİŞ ile mücadelenin sürmesinin önemine vurgu yapmıştı. Parly'nin gündeminde Türk devletinin Başûr'daki işgal saldırıları da vardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Parly'nin aksine Hewlêr'e gitmeyeceği ancak Bağdat'ta Kürdistan Bölge Yönetimi yöneticileriyle görüşebileceği belirtildi.