Ana içeriğe atla

Türk ordusunun 2 komutanını öldürmesi ardından Irak ordusu harekete geçti

Türk ordusunun 2 komutanını öldürmesi ardından Irak ordusu harekete geçti
Türk devletinin gerçekleştirdiği hava saldırısında Irak ordusundan 2 üst düzey komutan öldürmesi Irak’ı harekete geçirdi. Irak ordusu sınıra askeri güç sevkederken Arap dünyası da harekete geçti. Arap Birliği Ankara’yı kınayıp Irak’a desteğini bildirirken BM Genel Sekreteri Guterres itidal çağrısında bulundu.
posted onAugust 13, 2020
noyorum

Türk ordusunun silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) Güney Kürdistan’daki (Başûr) Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabasında Irak ordusuna saldırması ve Irak ordusuna mensup 2 üst düzey komutan ve 1 askeri öldürmesi ardından Irak Sınır Muhafız Güçleri sınıra çok sayıda asker sevk etti.

Arap Birliği saldırıdan dolayı Türk devletini sert bir dille kınayarak Irak’ın yanında olduğunu beyan ederken Arap Parlamentosu, Türk develetinin saldırılarını durdurmak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) acil eylem çağrısı yaptı. 

Iraklı komutan ve askerin öldürülmesi

Sidekan Nahiyesi Sorumlusu İhsan Çelebi, “Son iki günde çok sayıda Irak Sınır Muhafız Güçleri sınıra sevk edildi. Bölgede 6 güvenlik noktası oluşturmak amaçlı söz konusu güç bölgeye sevk edildi. Kalereş, Berbizin, Geruy Zen, Kuti Hecer ve Goşine bölgelerinde askeri noktaların kurulması bekleniyor. Ancak bazı bölgelerde PKK askeri üslerin kurulmasına karşı çıkıyor” dedi.

Peşmerge Güçleri’nin sınıra sevk edilip edilmemesine ilişkin açıklama yapan Çelebi, Peşmerge’nin sınıra sevk edilmediğini bölgedeki Iraklı askerlerinin sayısıda 500’e yakın olduğunu belirtti.

Önceki gece Soran ilçesi sınırlarında PKK ile Irak Sınır Muahfızları arasında kısa süreli çatışma yaşanmıştı.

Ardından tansiyonu düşürmek için bölgeye giden Irak Sınır Muhafızları komutanları, PKK yetkilileriyle görüşmeleri ardından Türk ordusunun hava saldırısıyla karşılaşmıştı.

Türk ordusunun SİHA bombardımanında Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralanmıştı. Yaralanan askerin de daha sonra hayatını kaybettiği bilgisi paylaşılmıştı.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Türk devletini tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Irak Sınır Muhafızları’nı hedef alan saldırıyı kınanırken, Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bağdat'a düzenleyeceği ziyareti iptal etti.

Arap Parlamentosu’ndan BMGK’ye acil eylem çağrısı

Arap parlementusu

 

Arap Parlamentosu, Irak ordusuna mensup 2 üst düzey komutanın ölümüyle sonuçlanan Türk ordusunun saldırısını kınadı.

Türk ordusunun saldırısıyla ilgili açıklamada bulunan Arap Parlamentosu Başkanı Dr. Meşal bin Fahm El Salami, Türk ordusunun Irak’a yönelik saldırılarını durdurmak için BMGK’ye acil eylem çağrısında bulundu.

El Salami, Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırıyı Irak’ın egemenliğinin ve ayrıca uluslararası yasa ve sözleşmelerin açık bir ihlali” olduğunu vurguladı..

Irak’ı desteklediklerini açıklayan El Salami, Türk devletinin saldırılarını durdurmak için BMGK’ye acil eylem çağrısında bulundu.

Arap Birliği: Irak’ı destekliyoruz

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da yaptığı açıklamada, “11 Ağustos günü Irak sınırındaki Sidakan bölgesinde Irak silahlı kuvvetlerinden iki subay ve bir askerin şehit edilmesiyle sonuçlanan Türk bombardımanını en sert biçimde kınıyoruz” dedi.

Bu saldırının “Irak’ın egemenliği, uluslararası hukuk ilke ve şartları ve iyi komşuluk ilkelerinin açık bir ihlali olduğunu” belirten Ebu Gayt, “Irak hükümetinin kendi topraklarına tekrarlanan Türk askeri saldırılarını durdurmak, ülkenin egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını korumak için uluslararası alanda atacağı her adımı destekliyoruz” diye konuştu.

Guterres’ten itedal çağrısı

Guterres

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Türk devletinin saldırısı ardından yaşanan gerilime ilişkin her iki tarafa maksimum itidal sergilemeleri çağrısında bulundu.

Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlediği basın toplantısında, “Genel Sekreter, Irak’ın kuzeyindeki askeri operasyonları duydu. Erbil bölgesinde gördüğümüz ölümlerle ilgili haberler nedeniyle çok endişeli” ifadesini kullandı.

Dujarric, “Guterres, maksimum itidale çağırıyor, Türkiye ve Irak’a sorunu barışçıl, ikili diyalog ve uluslararası hukuka dayalı görüşmeler yoluyla çözmeye çağırıyor” diye ekledi.