Ana içeriğe atla

ABD Karşı istihbarat şefi: İran ve Çin, Trump’ın kazanmasını Rusya tersini istiyor

ABD Karşı istihbarat şefi: İran ve Çin, Trump’ın kazanmasını Rusya tersini istiyor
ABD Ulusal Karşı İstihbarat Güvenlik Merkezi Başkanı Bill Evanina, İran rejiminin Amerikan demokratik kurumlarının altını oymaya çalıştığını, Çin’in Trump’ın seçimi kaybetmesini umduğunu; Rusya’nın ise Joe Biden’ı karalamaya çalıştığını söyledi.
posted onAugust 9, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti, Rusya ve Çin’in ABD karşıtı faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan ABD Ulusal Karşı İstihbarat Güvenlik Merkezi Başkanı Bill Evanina, Amerikan istihbaratının topladığı veriler bağlamında bu üç ülkenin karşı faaliyetlerinin bazı detaylarını paylaştı.

3 Kasım’da gerçekleştirilecek ABD Başkanlık seçimleri kapsamında İran rejimi, Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkenin seçimlerden beklentilerinin olduğunu ifade eden Evanina, “Pek çok yabancı aktörün seçimi kimin kazanacağına ilişkin bir tercihi var. Bu tercihlerini de kimi zaman açık şekilde kimi zaman da kapalı kapılar ardında yaptıkları açıklamalarla ifade ediyorlar. Gizli kapaklı nüfuz çabaları daha az görülüyor” dedi.

ABD Ulusal Karşı İstihbarat Güvenlik Merkezi Başkanı Evanina, özellikle İran rejimi, Rusya ve Çin’in süregelen ve olası faaliyetlerinden endişe duyduklarını belirtti.

“İran demokratik kurumların altını oymaya çalışıyor"

İran rejiminin ABD’ye yönelik politikaları konusundaki değerlendirmesinde Bill Evinina, İran rejiminin ABD’nin demokratik kurumlarının yanı sıra Başkan Donald Trump’ın altını oymaya ve seçim öncesi Amerika’yı bölmeye çalıştığın söyledi.

Evanina, “İran’ın bu yöndeki çabaları büyük olasılıkla sosyal medyada dezenformasyon yayılması, ABD karşıtı içeriklerin yeniden dolaşıma konulması gibi yöntemlere odaklanacaktır. Tahran’ın bu tür faaliyetlerde bulunmasının sebeplerinden biri, Başkan Trump’ın yeniden seçilmesinin rejim değişikliğini teşvik için İran üzerindeki ABD baskısının devam etmesiyle sonuçlanacak olması algısı” ifadelerini kullandı.

“Rusya'nın hedefi Biden" 

Rusya’nın Trump’a yaklaşımının İran rejiminin yaklaşımı ile zıt olduğunun altını çizen Amerikan istihbaratı yetkilisi, Rusya’nın da Trump’ın seçimlerde Demokrat Parti’den rakibi Joe Biden’ı ve Biden’ın destekçileri arasında Rusya karşıtı olarak gördüğü çevreyi karalamak için çalıştığını belirti.

Evanina, bu durumun Joe Biden’ın başkan yardımcısı olduğu dönemde Ukrayna politikasında oynadığı rolün ve Rus lider Vladimir Putin’e Rusya içindeki muhalefete verdiği desteğin Moskova tarafından eleştirilmesiyle de örtüştüğü ifade etti.

“Çin, Trump’ı ‘öngörülemez’ olarak gördüğü için kazanmasını istemiyor”

İstihbarat şefi Bill Evanina, Çin’in ise ABD Başkanı Donald Trump’ı “öngörülemez” bir lider olarak gördüğünü ve seçimi kazanmasını istemediğini söyledi. Çin’in 3 Kasım’daki seçimler öncesinde ABD politikasını şekillendirmek ve Çin karşıtı olarak gördüğü bazı siyasi isimlere baskı uygulamak amacıyla çabalarını yoğunlaştırdığını kaydetti.

Bill Evanina, “Çin saldırgan bir eylemin risk ve faydalarını değerlendirmeyi sürdürecektir. Ancak son birkaç aydır yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını ve Çin’in Houston Konsolosluğu’nun kapatılmasına ilişkin ABD yönetiminin adımlarını eleştiren bir söylem kullanıyorlar” dedi.

 

Kaynak: VOA