Ana içeriğe atla

Graham, General Mazlum ile görüştü: Delta Crescent Energy ile özerk yönetim anlaştı

Graham, General Mazlum ile görüştü: Delta Crescent Energy ile özerk yönetim anlaştı
ABD’nin etkili senatörlerinden Lindsey Graham, HSD Genel Komutanı Mazlum Kobani ile görüştüğünü ve Kobani’nin kendisine, Rojava’daki petrol sahalarının modernizasyonu, petrol üretiminin artırılması ve pazarlanması için ABD’li Delta Crescent Energy şirketi ile anlaşma imzaladıklarını söylediğini belirtti.
posted onAugust 1, 2020
noyorum

Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi ile ABD’li büyük petrol şirketi Delta Crescent Energy (LLC), Rojava ve Fırat’ın doğusundaki petrol sahalarını modernize etme, petrol üretimini artırmak ve pazarlamak için anlaşma imzaladı.

Al-Monitor, ABD’nin Rojava Özerk Yönetimi ile yapılan petrol anlaşmasını Türk devleti ve Rusya’ya bildirdiği, Rusya ve Türk devletinin anlaşmaya tepki göstermediğini iddia etti.

Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) ABD Temsilcisi Sinem Mihemed, Özerk Yönetim ile Delta Crescent Energy arasında anlaşma imzalandığını doğruladı ama detayları hakkında bilgi vermedi.

Konuyla ilgili LLC’den yapılan açıklamada, uzun süredir devam eden görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığı kaydedildi.

Graham: General Mazlum anlaşmanın detaylarını Başkan Trump’a iletmemi istedi

Graham

 

ABD’nin etkili senatörlerinden Lindsey Graham, Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani ile görüştüğünü ve Mazlum Kobani’nin kendisine, ABD’li petrol şirketi LLC ile anlaşma imzaladıklarını söylediğini belirtti.

Graham, General Mazlum’un kendisinden anlaşmanın detaylarını Başkan Donald Trump’a iletmesini istediğini ifade etti.

Suriye ve Rojava’daki petrol sahalarının çoğunluğu HSD’nin kontrolünde bulunuyor. Suriye ve Rojava’da 2011 yılından önce günlük petrol üretimi 380 bin varilken, iç savaş nedeniyle şu anda günlük 60 bin varil petrol üretilebiliyor.

Rojava ve Fırat’ın doğusundaki petrol sahaları Rojava Özerk Yönetimi kontrolünde bulunuyor ve ABD tarafından da korunuyor.

Pompeo: Bir sakıncası yok

Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Senatör Graham’ın Senato Dış İlişkiler Komitesi toplantısında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya, “Dün General Mazlum ile konuştum. Görünüşe göre, bir Amerikan petrol şirketi ile Suriye'nin kuzeyindeki petrol sahalarını modernize etmek için bir anlaşma imzaladılar. Bunu destekliyor musunuz?” şeklinde bir soru yönelttiği, soruya karşılık Pompeo’nun Graham’a anlaşmanın ‘bir sakıncası olmadığını söylediği’ belirtildi.

Jeffrey: Türkiye’yi bilgilendirdik, olumsuz tepki veremedi

Rojava Özerk Yönetimi ile LLC arasında imzalanan anlaşmanın ‘Beyaz Saray’ın bilgisi ve teşviki ile imzalandığı’ ifade edilirken, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türk devletine petrol anlaşması hakkında bilgi verdiği ve Türk devletinin olumsuz tepki vermediği aktarıldı.

Al-Monitor, Rojava Özerk Yönetimi ile LLC arasındaki anlaşmana ABD hükümetinin destek verdiğini yazdı. Al-Monitor’a  konuşan kaynaklar, anlaşmanın ‘üzün süredir gündemde olduğunu’ ve şirketin Suriye’de faaliyet göstermesi için ABD Hazine Departmanı’na bağlı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) lisans aldığını dile getirdi.