Ana içeriğe atla

İran rejimi 3 çevreci aktiviste 8 yıl 8 ay hapis cezası verdi

İran rejimi 3 çevreci aktiviste 8 yıl 8 ay hapis cezası verdi
İran rejimi Sine Mahkemesi, rejim karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle Fazil Qeytasi, Amanc Qurbani ve Sirwan Qurbani isimli Kürt çevreci aktiviste  “ülke güvenliğine bozmaya çalışmak” suçundan toplam 8 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
posted onJuly 29, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti’nin Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Sine kenti Devrim Mahkemesi, İran rejimi karşıtı gösterilere katıldıkları ve rejim karşıtı partilere üye olma gerekçeleriyle Fazil Qeytasi, Amanc Qurbani ve Sirwan Qurbani isimli Kürt çevreci aktiviste “ülke güvenliğine bozmaya çalışmak” suçundan toplam 8 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Sine mahkemesinde toplam 10 Kürt çevre aktivistinin yargılandığı dava yargılaması sonunda; gazeteci ve Kamyaran Çevre İdare memuru Amanc Qurbani, Milli Vahdet Partisi üyesi Fazil Qeytasi ve Milli Vahdet Partisi Kürdistan Teşkilatı Yönetimi üyesi Sirwan Qurbani “ülke güvenliğine karşı eylemde bulunmak” suçundan toplamda 8 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

Dava dosyasında yargılanan Hadi Kemanger, Bextiyar Kemanger, İsa Feyzi, Mehdi Qubadi, Raşid Muntezeri, Xalid Zeman ve Ferzad Huseni isimli diğer çevreci aktivistin ise aynı suçlamalarla yargılandıkları ancak serbest bırakıldıkları belirtildi.

Rejim mahkemesi, “İran İslam Cumhuriyeti karşıtı bir parti mensubiyeti aracılığıyla ulusal güvenliğe karşı eylemlerde bulunma” suçlamasıyla Amanc Qurbani’ye 3 ay, aynı suçlamalardan Fazil Qeytasi’ye 5 yıl 2 ay hapis 5 yıl ise ceza ertelemesi, Sirwan Qurbani’ye ise 3 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Yargılamanın 2 Temmuz’da Sine Devrim Mahkemesi’nde görüldüğü, hükümlerin ise yeni açıklandığı kaydedildi.

Geçtiğimiz günlerde Doğu Kürdistan’ın Bane kentinde bir çok Kürt aktivist rejim karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle hapis, kırbaç ve para cezasına çarptırılmıştı.

İran rejim yargısı, rejim güçleri tarafından Kürt Kolberlerin katledilmesini protesto etmek için düzenlenen gösteriy katılan bazı Kürt gençlere de hapis cezaları verilmişti.