Ana içeriğe atla

Ünlü Kürt Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî aramızdan ayrıldı

Ünlü Kürt Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî aramızdan ayrıldı
Ünlü Kürt Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî, uzun süredir mücadele ettiği hastalığına yenik düşerek aramızdan ayrıldı.
posted onJuly 5, 2020
noyorum

Uzun yıllar yaşadığı zorluklara rağmen Dengbêjlikten vazgeçmeyen ve seslendirdiği eserlerle gönüllerde taht kuran ünlü Kürt Dengbê Seyidxanê Boyaxçî uzun süredir mücadele ettiği hastalığına yenik düşerek yaşamını yitirdi.

Diyarbakır’da kurulan Mala Dengbêjan’da dengbêjseverlere yıllardır icra ettiği sanatını sunan Dengbêj Seyidxan’ın vefatı, yaşadığı Diyarbakır halkını ve Kürt sanat camiasını yasa boğdu.

Yaşı 90’a yakın olan Seyîdxanê Boyaxçî, uzun bir süredir hastalıklarla mücadele ediyordu.

Kürt Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî’nin oğlu Mehmet Şimşek, babasının bir buçuk yıldır hastalıkla boğuştuğunu, bugün öğlen saatlerinde fenalaştığını ve eve doktor çağırdıklarını ancak doktor muayenesinden kısa bir süre sonra babasının son nefesini verdiğini söyledi.

Kürt Dengbêj Seyîdxanê Boyaxçî bugün Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Yenişehir Mezarlığında toprağa verildi.

Geçtiğimiz yıl K24’e verdiği özel demeçte yaşam hikayesinden söz eden Seyîdxanê Boyaxçî, 76 yıl boyunca kilamlar söylediğini ancak sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle artık kilam söyleyemediğini dile getirmişti.

Hayatı boyunca ekonomik ve diğer birçok sorunla mücadele etmesine karşın Dengbêjliğinden vazgeçmeyen ünlü dengbêj, “Artık bir insanın elini tutamıyorum, su içemiyorum, yemek yiyemiyorum. Yani halim ölümden beter. Ölüm yine iyi. Bir gün Rabbim canımı alacak elbette. Ben dünyada şu an perişan bir haldeyim” demişti.