Ana içeriğe atla

Suriye’de Rusya-İran kapışmasına doğru mu?

Suriye’de Rusya-İran kapışmasına doğru mu?
Irak sınırına konuşlanan İran rejimi destekli milis örgütler ile Rus güçleri arasında çatışmaların patlak verme ihtimalinin dile getirildiği bir ortamda, Rusya’nın dün Suriye’nin doğusundaki Dêrezor kentine büyük bir askeri konvoy gönderdiği bildirildi.
posted onJuly 5, 2020
noyorum

Irak sınırına konuşlanan İran İslam Cumhuriyeti destekli milis örgütler ile Rus güçleri arasında çatışmaların patlak verme ihtimalinin dile getirildiği bir ortamda, Rusya’nın dün Suriye’nin doğusundaki Dêrezor kentine büyük bir askeri konvoy gönderdiği bildirildi.

Dêrezor 24 isimli yerel haber sitesi, Rakka tarafından gelen ve aralarında tırların da bulunduğu 60 askeri aracın Dêrezor’daki Talai karargahına giriş yaptığını duyurdu.

Suriyeli muhaliflere ait Ed-Darar Eş-Şamiyye haber sitesi ise, 24 saatten az bir sürede 30 askeri aracın bulunduğu üçüncü Rus askeri konvoyunun da Dêrezor’a girdiğini bildirdi.

Rusların Dêrezor’a ilk kez bu büyüklükte askeri sevkiyat gerçekleştirdiğine işaret ediliyor.

Ed-Darar Eş-Şamiyye’nin haberinde, “Bölgedeki Rus destekli milisler ile İran destekli milisler arasında gerginlik tırmanıyor. Dêrezor’da Rusya’nın desteklediği ve Filistinlilerden oluşan Kudüs Tugayı ile İran rejimi destekli milis gruplar arasında geçen hafta yaşanan gerginlik sonrası çıkan çatışmalarda, Kudüs Tugayı saflarında yaralananlar olurken, İran rejimine bağlı milislerden 4 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Pasdaranlardan Kudüs Tugayı’na engelleme

Dêrezor 24’ün haberinde, İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı milislerinin, rejim askerlerinden oluşan 11. Tümeni, Elbukemal kentinin girişine konuşlandırdığı ve güvenlik noktalarını kaldırmaya zorladığı belirtildi. Habere göre, Pasdaranlara bağlı milisler, Kudüs Tugayı milislerinin Elbukemal içinde karakol inşa etme veya kontrol noktası oluşturmasını engelledi. Haberde, “Bu gelişmeler, bölgedeki nüfuz paylaşımı konusunda yaşanan Rus-İran çekişmesi kapsamında meydana geldi” değerlendirmesinde bulunuldu.

Rusya, geçtiğimiz haftalarda Dêrezor’daki askeri varlığını gözle görülür biçimde artırdı. Bu kapsamda Rusya, Suriye’deki İran rejimine bağlı milislere karşı desteklediği grupları örgütleyerek askeri eğitim veriyor.

Türk devletinin Suriye’deki varlığı

Öte yandan, Rusya ile Türk devleti arasında 5 Mart’ta imzalanan Moskova Mutabakatı’nın yürürlüğe girmesinden bugüne kadar Suriye topraklarına giriş yapan Türk askeri araç sayısı 4 bin 340’a ulaştı. Daha önce yapılan sevkiyatlarla birlikte Türk devletinin Suriye’deki toplam askeri araç sayısı 7 bin 675’e yükseldi. Ayrıca halihazırda Suriye topraklarında bulunan Türk askerlerinin sayısı 11 binin üzerinde.