Ana içeriğe atla

İran rejimi ABD Başkanı hakkında tutuklama kararı çıkardı

İran rejimi ABD Başkanı hakkında tutuklama kararı çıkardı
İran rejimi, Kasım Süleymani’nin öldürülmesine katıldığı gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump hakkında tutuklama kararı çıkardı.
posted onJune 29, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti yargısı, rejimin Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine katıldığı gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump ve aralarında askeri ve diplomatların yer aldığı 36 ABD’li için tutuklama kararı verdi.

Yarı resmi ISNA haber ajansının haberine göre, İran rejiminin Tahran savcısı Ali Alqasimehr yaptığı açıklamada, başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere, 3 Ocak'ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta Kasım Süleymani'nin ölümüne yol açan silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısında dahli olan 36 kişinin "cinayet ve terör suçlamalarıyla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Alqasimehr, Trump dışındaki ABD’li yetkililer ve onlara yöneltilen suçlamalar hakkında bilgi vermezken, Trump’ın başkanlığısona erdikten sonra bile hakkındaki kovuşturmanın devam edeceğini iddia etti.

AP haber ajansı, Interpol'un konuyla ilgili bilgi talebine yanıt vermediğini aktarırken İran rejiminin Trump için 'kırmızı bülten' talebinde de bulunduğunu belirtti.

Siyasi analistler, İran rejimi yargısının ABD Başkanı Trump ve diğer ABD’li yetkililer hakkında çıkardığı tutuklama kararının siyasi bir hamle olduğunu ve herhangi bir geçerli hükmünün olmadığı değerlendirmesinde bulundu.