Skip to main content

Demirtaş’tan HDP’ye: Yeni hedef iktidar olmaktır

Demirtaş’tan HDP’ye: Yeni hedef iktidar olmaktır
Türk devleti tarafından haksız yere cezaevinde tutulan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, HDP’nin eski siyasi anlayışını bir kenara bırakarak Türkiye’de iktidar olmayı esas alması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “HDP söylemini, eylemini, kadrosunu ve ittifaklarını buna göre konumlandırmalıdır” dedi.
posted onDecember 5, 2019
nocomment

Türk devleti tarafından yargı eliyle siyasi bir karar sonucu haksız yere cezaevinde tutulan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin eski siyasi anlayışını bir kenara bırakarak Türkiye’de iktidar olmayı esas alması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “HDP söylemini, eylemini, kadrosunu ve ittifaklarını buna göre konumlandırmalıdır” dedi.

Üç yıldır haksız yere Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutulan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş, HDP’ye gelecekte izlemesi gereken stratejilerle ilgili önerilerini açıkladı. Yeni stratejisinin Türkiye’de iktidara gelme stratejisi olması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Şimdi yapılması gereken iktidara yürümektir. Yeni dönemde artık HDP, talepkar dilini bırakması ve özgüvenli bir şekilde, ‘meseleleri ben çözeceğim’ ekseninde yeni bir strateji yürütmesi gerekiyor” diye belirtti.

Faşizm sonrası boşluğu doldurmak

Cezaevinden Artı Gerçek yazarı Mehveş Evin’nin sorularını yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, önemli açıklamalarda bulundu.

AKP’nin siyasi bir mefta olduğunu dile getiren Demirtaş, “Bundan sonra bunun altını dolduracak mücadeleyi örgütlemek, büyütmek ve demokratik iktidar alternatifini güçlü, inandırıcı ve ikna edici argümanlarla halkın önüne koymak gerekir. Yani HDP’nin hedefi artık kayyum atamalarını durdurmak için mücadele etmek değil, bizzat iktidara gelerek tüm sorunları çözmektir” çağrısı yaptı.

“HDP demokrasi ilkeleri çerçevesinde istisnasız tüm kesimlerle işbirliği ve ittifak yapmaya hazır olmalı ve ülke yönetimine aday olduğunu ortaya koymalıdır” diyen Demirtaş, “Tüm söylemini, eylemini, kadrosunu ve ittifaklarını buna göre konumlandırmalıdır. Faşizmle mücadele etmek önemlidir ama daha da önemlisi faşizm sonrası oluşacak siyasi boşluğu demokrasi lehine doldurabilmektir. Bu nedenle HDP siyaset alanını terk etmemekle doğru bir karar vermiştir. Şimdi yapılması gereken, büyük siyasi hamlelerle faşizmi yerle bir etmek ve iktidara yürümektir. HDP artık 'benim sorunlarımı çözün lütfen' diyen talepkar dili bırakmalı, 'sorunları ben çözeceğim' özgüveniyle kitlelerin önüne yeni bir hedef koyarak mücadeleyi büyütmelidir” ifadesini kullanıyor.

“AKP bir parti değil, tek adamdan ibaret monolitik bir yapıdır”

Demirtaş, AKP'deki çatlaklar ve yeni parti oluşumlarına ilişkin olarak, "AKP’de ne olduğu ne olacağı bizi çok ilgilendirmiyor, çünkü artık AKP bir parti değil tek bir adamdan ibaret monolitik bir yapıdır. Bitmiş, tükenmiş, geleceği ve vizyonu olmayan siyasi bir meftadır" yorumunu yapıyor ve ekliyor:

"Durumu AKP’den bir kopuş olarak değerlendirmiyorum. AKP komple AKP’den ayrıldı. Geriye bir kişi ve onun etrafında kümelenmiş niteliksiz ve kabiliyetsiz rantiyeciler kaldı. Birazcık vicdanı, ahlakı, aklı olan hiç kimse orda durmuyor, duramıyor artık. Dolayısıyla yeni oluşumlar mevcut AKP’yi zaten resmi olarak üçe bölmekle kalmayacak, tüm tabanını vakum gibi kendine de çekecek gibi görünüyor.

Yeni oluşumlar demokrasi için fark yaratabilirler mi, bu ayrı konu. Gelişmeleri hepimiz yakından izleyeceğiz. Her türlü sorunun demokratik ve barışçıl çözümü için toplumun bütün kesimlerinin el ele vermesi gerektiğine inanıyorum. Demokrasiye geçiş sürecinde ön yargılar, kamplaşmalar, kutuplaşmalar bir kenara bırakılmalı ve asgari demokratik ilkeler etrafında en geniş toplumsal işbirliği mutlaka sağlanmalıdır. Eminim HDP de böylesi bir işbirliğinin, böylesi bir toplumsal dayanışmanın en önemli unsurlarından biri olacaktır."