Skip to main content

İran ve Rojhelat’taki protestolarda son durum: 23 ölü, yüzlerce yaralı

İran ve Rojhelat’taki protestolarda son durum: 23 ölü, yüzlerce yaralı
İran ve Rojhelat’ta rejime karşı başlayan protesto gösterilerinde İran rejim güçlerinin gerçek silahlarla ve hedef alarak gerçekleştirdiği saldırılar sonucu hayatını kaybeden gösterici sayısının 23’e yükseldiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı bildirildi. İran rejimi yetkilileri ise interneti keserek protestoculara tehditler savuruyor.
posted onNovember 17, 2019
nocomment

İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) İslam Cumhuriyeti rejimin baskılarından kaynaklı halkta birikmiş öfkesinin dışa vurumuna neden olan son benzin zamları ile başlayan protesto gösterisi dalgası İran ve Rojhelat kentlerine yayılırken İran rejimi güvenlik birimlerinin saldırı sonucu hayatını kaybeden gösterici sayısının 23’e yükseldiği, buna karşılık yüzlerce göstericinin de yaralandığı bildirildi. Ancak ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceği aktarıldı.

Edinilen son bilgilere göre İran rejim güçlerinin gerçek silahlarla hedef gözeterek gerçekleştirdiği saldırıları sonucu Rojhelat kentlerinden Sine’de 1, Meriwan’da 5, Ciwanro’da 6 gösterici hayatını kaybetti. Buna karşılık İran kentlerinden Şiraz’da 1, İslam Şehr’de 1, Behb Ehan’da 4, Sircan’da 1, İsfahan’da 1 ve Ramhurmuz’da ise 3 gösterici hayatını kaybetti. Bu saydığımız kentlerde saldırılar sonucu yüzden fazla gösterici de yaralandı.

Hamaney’in adamları bankaları ateşe vererek protestoların amacını saptırıyor

Birçok kentte gösteriler yoğun bir şekilde devam ederken Dini lider Hamaney’e bağlı silahlı güçler, Besic güçleri ve sivil polislerin bazı kentlerde bilerek bankaları ateşe vererek, protestoların amacını saptırmaya çalıştığı ve protesto gösterilerine halkın katılımı engellemeye yönelik provokatif çabalar içerisinde oldukları belirtiliyor. Yine birçok kentte Hamaney’in güçleri ile protestocular arasında çatışmalar devam etti.

Kirmaşan’daki gösterilerde halk yolları trafiğe kapatarak rejime karşı tepkisini dile getiriyor. Tahran ve diğer birçok kentte ‘Hamaney’e ölüm’ -  ‘İslam Cumhuriyetine hayır’ – ‘Suriye’de yenildiniz İran halkının suçu ne’ – ‘Ne Gazze ne Lübnan canım İran’a kurban’ – ‘Korkmayın hep beraberiz’ – ‘Bize biber gazı atıyorsunuz, peki biz ne istiyoruz?’ – ‘Diktatöre ölüm’ - ‘Kardeşlerimizi öldürenler bizi de öldürüyorlar’ – ‘Ruhani’ye ölüm’ – ‘Pardon Hamaney, artık orda oturma’ ve ‘İslam’ı merdiven, halkı rezil ettiniz’ gibi sloganlarla rejime karşı öfkelerini haykırdı.

Bilgilerin yayılmaması için rejim interneti kesti

iran

 

İran ve Rojhelat’ın neredeyse tamamına yayılan gösterilerde birçok banka şubesi, benzin istasyonu, kamu binası ve polis aracı ateşe verilirken öfkeli kalabalıklar rejim karşıtı sloganlar attı.

Başkent Tahran ve Kerec'deki gösteriler nedeniyle yollar trafiğe kapatılırken Tahran, Şiraz, İsfahan, Kirmaşan, Kerec, Abadan ve Hürremşehr'de okullar tatil edildi.

İran rejim yetkilileri protesto gösterilerine karşı tehditlerini artırırken, gösterilere dair bilgilerin yayılmaması için rejimin birçok kentte interneti kestiği bildirildi.

Hamaney, zammı savundu

Başta rejimin dini lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani olmak üzere diğer bazı İran rejimi yetkililerinden protestoculara karşı tehditler gelmeye başladı.

Irak’ta 1 Ekim’de başlayan ve hala devam eden protesto gösterilerini bastırmak için rejimin Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’yi Irak’a gönderen Hamaney, devrim karşıtı ve İran düşmanlarının, her zaman sabotaj ve güvenlik ihlallerini desteklediğini iddia ederek, “Bugün de bunu yapmaya devam ediyorlar” dedi.

Protesto göstericilerini tehdit eden Hamaney, halkın sokaklara çıkmasına vesile olan yüzde 50 benzin zammını destekledi. Hamaney akaryakıt zammının uzman görüşlere dayandığını söyleyerek desteklenmesi çağrısı yaptı.

Ruhani: Hükümet kazanç elde etmeyi amaçlıyor

İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını iddia etti.

Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını söyledi.

iran

 

İçişleri Bakanı: Protestolar devam ederse gerekli adımları atacağız  

İran rejimi İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli ise devam eden geniş boyutlu protestolara ilişkin yaptığı açıklamada göstericileri tehdit ederek, “Şimdiye kadar müdahale etmekten sakınan güvenlik güçleri, gösterilerin bu şekilde devam etmesi halinde düzeni sağlamak için gerekli adımları atmak zorunda kalacaktır” tehdidinde bulundu.

Fazli, gösterilere yönelik yaptığı açıklamada, göstericilerin bazı şehirlerdeki protestolarının ciddi sorunlar meydana getirdiğini buna karşılık güvenlik güçlerinin şu ana kadar soğukkanlılığını koruduğunu savundu.

Fazli, gösteriler nedeniyle şehir içi ve şehirler arası trafikte ciddi aksamalar yaşandığını belirtti.

Muhalefetten sert eleştiri

Öte yandan İran muhalefetinin önde gelen isimlerinden Maryam Rajavi, protesto gösterilerine ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaparak, Ruhani ve Hamaney'i hedef aldı.

Maryan Rajavi, mesajında benzin fiyatlarının üçe katlandığını belirterek, "Mollalar halkı daha da yoksullaştırıyor” dedi.

Protesto dalgası nasıl başladı?

İran'da rejim tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş), bin 500 tümene yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene çıkartılması üzerine zaten büyük bir öfke birikmesi yaşayan halk birçok kentte sokaklara dökülerek gösterilere başladı.

Göstericiler, araç sahiplerini kontak kapatmaya çağırırken Sircan kentinde benzin istasyonu ateşe verilmişti. Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi de gösterilerde bir kişinin hayatını kaybettiğini, birkaç kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Protesto gösterileri, bugün de İran ve Rojhelat’ın hemen hemen bütün kentlerinde devam ediyor.