آواتودی*
پرزیدنت دونالد ترامپ چهارشنبه 11 سپتامبر/ 19 شهریور، یک روز بعد از کنار گذاشتن جان بولتون از مقام مشاور امنیت ملی، در کاخ سفید بیهیچ پردهپوشی و به صراحت گفت که بولتون «مرتکب اشتباهات زیادی شد و پیشرفت امور ما را مدت زیادی به عقب انداخت».
آقای ترامپ از جمله به مخالفتش با نظرات بولتون بر سر برنامه هستهای و موشکی کره شمالی اشاره کرد و گفت بولتون خواهان پیروی از «مدل لیبی» بود اما شما دیدید که چه بر سر رهبر لیبی و کشورش آمد.
برخی رسانههای جهانی مدعی شدهاند کنار گذاشتن جان بولتون با عزم دونالد ترامپ برای دیدار با حسن روحانی رییس جمهوری ایران ارتباط دارد.
آقای ترامپ چهارشنبه برای نخستین بار این احتمال را رد نکرد که در تحریمها نسبت به ایران نرمش نشان دهد؛ وی تاکید کرد که باید دید چه خواهد شد هر چند که افزود اصراری ندارد اما ملت ایران مردمانی بسیار شایسته هستند و باید از این وضعیت خارج شوند.
بدین ترتیب، پرزیدنت ترامپ با رفع یک نگرانی مهم حکومت ایران که بویژه جان بولتون را حامی مهم سازمان مجاهدین خلق میدانست، توپ را در زمینه رفع بحران دو کشور به زمین جمهوری اسلامی ایران انداخته و تصمیم گیری در مورد بهبود وضعیت مردم ایران، اکنون که آقای ترامپ حسن نیت را نشان داده، در دست علی خامنهای است.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که ممکن است با حفظ این مقام، مشاور امنیت ملی آمریکا به جای بولتون نیز بشود، این هفته تکرار کرد که دولت پرزیدنت ترامپ هیچ پیششرطی برای دیدار و گفتوگوی مقامات دو کشور ندارد.
گزارش رسانههای جهانی حاکی است که دولت اسرائیل و بنیامین نتانیاهو بیش از هر فرد دیگری از احتمال نرمش آمریکا در قبال ایران شدیدا نگران شده و تقلا میکنند که این کار صورت نگیرد هر چند که نمیتوانند صریحا از آقای ترامپ انتقاد کنند.
در چنین شرایطی رد حسن نیت بیسابقه آقای ترامپ و دولتمرد اصلی او، آقای پمپئو، یک خطای تاریخی خواهد بود.
اگر جمهوری اسلامی ایران به آمریکا پاسخ رد بدهد، با دست خود و غیر عمدی، خواسته اسرائیل را عملی کرده و کاری میکند که دولت نتانیاهو نفسی به آسودگی بکشد.
بعید نیست که ارزیابی بنیامین نتانیاهو این است که علی خامنهای با لجاجت و اصرار ورزیدن بر سر مواضع همیشگی خود، به طور غیر مستقیم نیز خواسته اسرائیل را محقق خواهد کرد.
_____________________