آواتودی*
بسیاری به ارزیابی این سخنان مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا پرداختهاند که چرا او جمعه 6 سپتامبر/ 15 شهریور در لندن گفت، رژیم ایران «ذره ذره دارد به نقطه آمادگی برای مذاکره (با آمریکا) نزدیک میشود».
این گفته آقای اسپر در حالی بیان شد که رژیم ایران از جمعه بخش سوم از کاهش تعهدات هستهایاش را به اجرا گذاشت تا ناخشنودی خود را از اروپا در حفظ برجام نشان داده باشد، و دونالد ترامپ نیز دو روز پی در پی ( 4 و 5 سپتامبر/ 13 و 14 شهریور) در کاخ سفید گفت که لغو تحریمها علیه ایران، رخ نخواهد داد.
آقای ترامپ در هر دو روز نیز افزود، باید دید در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد (ماه آینده) چه رخ خواهد داد و آیا دیدار میان او و حسن روحانی صورت میگیرد یا نه.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز تاکید کرده که رژیم ایران باید آدم بشود و «مانند یک کشور نرمال رفتار کند».
انتظار رفتار عادی از رژیمی که هیچ چیز آن عادی نیست، در 41 سال اخیر برآورد نشده است. اما سران آمریکا از نگاه غربی خود که اقتصاد ایران به فلاکتی بیسابقه افتاده و به گفته آقای ترامپ تورمی چنین لجام گسیخته در کمتر کشوری در جهان مانند ایران رخ داده، هنوز ظاهرا این خوشبینی را حفظ میکنند که بتوان مذاکراتی با ایران داشت.
به نظر میرسد سخنان روز جمعه وزیر دفاع آمریکا بیان مبهم این امر است که هنوز میانجیگران بینالمللی بتوانند اگر نه مذاکراتی دو جانبه، بلکه مذاکراتی چند جانبه میان دونالد ترامپ با حسن روحانی در هفتهها و ماههای آینده تدارک ببینند؛ یا دستکم میان ظریف با همتای آمریکاییاش.
رژیم قشری حاکم بر ایران در روزهایی که در آستانه تاسوعا و عاشورا است، فریادهای مکارانه «انا مظلوم حسین، انا مظلوم حسین» سرمیدهد و آمریکا را شمری که آتش به خیمهگاه حسین زده، به تصویر میکشد؛ گفتمان ماه محرمی رژیم، تنها تسکینی برای دل سوخته و ناکام حکومت آخوندها است اما نان و آبی برای ملت ایران ندارد.
اگر رژیم ایران به مذاکرات با دولت آمریکا تن در ندهد، نظر به وضع فاجعهبارش در صدور نفت و نبود پول در خزانهاش، غمانگیزترین پاییز و بعد از آن، تیرهترین زمستان 41 سال اخیر را برای ملت ایران رقم میزند.
______________________
* گزارشهای خبری، مطالب تحلیلی، مقالات و نوشتههای سردبیری بخش فارسی شبکه آواتودی، کپی شده از منابع دیگر نیست. تمامی مطالب بخش فارسی، ویژه شبکه آواتودی نوشته و یا از منابع معتبر بینالمللی گردآوری، ترجمه، تهیه و تنظیم میشود. همزمان، ارزش خبر و گزارش را در همراهی آن با ارزیابی میدانیم.