Skip to main content

İbrahim Kalın: ABD, YPG’yi Rusya ve İran’a karşı desteklediğini söylüyor 

İbrahim Kalın: ABD, YPG’yi Rusya ve İran’a karşı desteklediğini söylüyor 
posted onNovember 15, 2021
nocomment


 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin YPG’ye verdiği silah desteği hakkında, “Amerikalılar diyorlar ki, ‘Biz Rusya ve İran’a karşı dengeleyici bir unsur olarak YPG üzerinden bunu (silah desteği) yapıyoruz’” açıklamasında bulundu. 
 
NTV’ye konuşan Kalın Suriye hakkında değerlendirmelerde bulundu.  
 
Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan devlete benzer bir koridorun Türkiye’nin operasyonları ile parçalandığını ifade eden Kalın, “Türkiye-Suriye sınırında devlete benzer bir kordior zaten kurulmuş idi. Bunu Türkiye engelledi. Bu, operasyonlar sayesinde engellendi. Onların kafasındaki Irak sınırından Lazkiye’ye kadar uzanan koridor paramparça oldu. Bu Türkiye’nin dirayetli duruşu sayesinde oldu ve bu aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünü garanti altına aldı” dedi. 
 
ABD’li yetkililerin YPG’yi Rusya ve İran’a karşı desteklediğini söylediğini açıklayan Kalın, “YPG’nin askeri gücü, ABD’den aldığı destekten geliyor. Baştaki gerekçe neydi? DEAŞ’a karşı mücadeleydi. DEAŞ ortadan kalktı. Ama bu arada YPG’ye inanılmaz bir silah transferi yapıldı. Bu silahlar hâlâ orada duruyor. ‘Kime karşı? Neye karşı?’ diye sorduğunuzda Amerikalılar diyorlar ki, ‘DEAŞ tehdidi büyük ölçüde bertaraf edildi ama biz Rusya ve İran’a karşı dengeleyici bir unsur olarak YPG üzerinden bunu yapıyoruz’” ifadesini kullandı. 
 
Kalın, ABD’nin bu tutumunun YPG’ye bir başka gerekçe ile destek vermeye devam ettiği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.