Skip to main content

Mazlum Abdi: ABD, bize yönelik operasyonu kabul etmeyeceklerini Türkiye’ye iletti 

Mazlum Abdi: ABD, bize yönelik operasyonu kabul etmeyeceklerini Türkiye’ye iletti 
posted onNovember 10, 2021
nocomment

 
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutan Mazlum Abdi, Roma’daki Biden-Erdoğan görüşmesinde, Rojava’ya yönelik bir operasyonun ABD tarafından kabul edilmeyeceğinin Türkiye’ye iletildiğini söyledi.  Abdi, Rusya’nın Türkiye'nin Suriye'deki varlığını genişletmesine karşı olduğunu aktardı. 
 
Al-Monitor’den Amberin Zaman’a konuşan Mazlum Abdi, Türkiye’nin olası Rojava operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. 
 
Türkiye’nin Rojava operasyonuna karşı ABD’nin kendilerine güvence verdiğini vurgulayan Abdi, “ABD bize böyle bir güvence verdi. Resmi olarak bize söylendi. ‘Türkiye’nin herhangi bir saldırısın karşıyız ve kabul etmeyeceğiz’ dendi. Görüştüğümüz ABD yetkilileri Kongre’nin Türkiye’ye yönelik devreye soktuğu yaptırımları da hatırlattılar. Son Erdoğan-Biden görüşmesinde de bize yönelik bir operasyonun kabul edilmeyeceği Türk tarafına iletilmiş” dedi. 
 
Rusya’nın da olası Türkiye operasyonuna karşı olduğunu, ABD ve Rusya’nın onayı olmadan Türkiye’nin böyle bir adım atamayacağını ifade eden DSG Komutanı, “Ruslar da bize bu yönde Türkiye ile herhangi bir anlaşmalarının olmadığını söylediler. Onların endişeleri ise Türkiye’nin direkt olarak değil, Türk ordusu yerine Türkiye’ye bağlı yerel güçlerin, yani Suriye Milli Ordusu çatısı altında faaliyet sürdüren silahlı grupların bize saldıracağı yönünde… Kaldı ki, Ruslar da Türkiye’ye bize yönelik bir saldırının kabul edilemeyeceğini söylediklerini bizlere bildirdiler. Fakat yani Türkiye’ye bağlı güçlerin ne yapacaklarını tam olarak kestiremiyorlar. Onların da herhangi bir saldırılarını kabul etmediklerini ifade ettiler.” şeklinde konuştu. 
 
Bir süredir tıkanan ENKS ile birlik görüşmelerine de değinen Abdi, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) bazı şartlar ileri sürdüğünü söyledi.  
 
KDP-PKK arasındaki gerilimin Rojava’daki birlik müzakerelerinin ara verilmesine etki ettiğini belirten Abdi, “Türkiye bu görüşmeleri istemiyor. Karşı çıkıyor ve açıkça belirtiyor. Hatta bazı diğer güçler (KDP) ENKS ile müzakerelerimizi birtakım şartlara bağlamak istiyor.” 
 
“KDP’nin şartı nedir?” sorusuna ise Abdi, “Ben de tam anlamış değilim. Bizim için Kürdistan düzeyinde ulusal birlik stratejik bir konudur. Ve bunun için elimizden geleni yapacağız. Ve ısrarlı olacağız bütün engellere rağmen, Türkiye’nin direncine rağmen, üzerimize düşeni yapacağız.” yanıtını verdi.