Skip to main content

Duran Kalkan’dan Irak’a Şengal tehdidi: Sonu kötü olur, herkes zarar görür, PKK zarar görmez

Duran Kalkan’dan Irak’a Şengal tehdidi: Sonu kötü olur, herkes zarar görür, PKK zarar görmez
posted onApril 6, 2021
nocomment

Şengal Anlaşması nedeniyle Irak’a tepki gösteren PKK Yürütme Komite Üyesi Duran Kalkan Duran Kalkan, PKK’nin üzerine gelinmesinin kötü sonuçlar doğuracağını, PKK dışında herkesin zarar göreceğini söyledi. 

Medya Haber’deki röportajında Şengal’deki gelişmelerin PKK açısından ciddi olduğunu ve PKK’ye yeni kararlar aldırtabileceğini belirten Kalkan, “Irak ucuz yaklaşımlar gösteriyor. PKK’nin varlığını tehdit eder konuma geliyorlar. Yani tehlikeli. Eğer öyle olursa sonu kötü olur. Irak yönetimi, yanlış hesap yapmamalı yanlış yola girmemeli. Fakat yanlışta ısrar edilirse eğer Türkiye ya da KDP şu bu denilerek PKK’nin üzerine gelirlerse zarar görülür. Kimse PKK’yi ürküteceğini, korkutacağını ve PKK’ye geri adım attıracağını sanmasın. Herkes zarar görür. PKK’nin zarar göreceği bir şeyi yok. PKK bir şey kazanmamış ki kaybetsin. Fakat bir şeyler kazandım diyenler yanlış hesap yaparlarsa kaybederler” ifadesini kullandı.

Şengal’e özerklik çağrısı yapan Kalkan “Irak birçok özerklikten oluşuyor. Süleymaniye, Erbil, Duhok özerk. Kürt özerkliği var. Şengal de Kürt. Ezidiler de Kürt. Niye buralardaki Kürt’e özerklik var da Şengal’dekine yok. Irak’ın yasaları her yere aynı uygulanmıyor mu? Şengaldeki Ezidi Kürt toplumunun hem dini hem de milli nedenler ile iki kat özerk olması gerekiyor” dedi.

9 Ekim 2020 yılında Erbil ve Bağdat hükümetleri arasında, BM Irak Temsilcisinin gözetiminde imzalanan Şengal Anlaşması, YBŞ ve Haşdi Şabi gibi silahlı unsurların kentten çıkarılmasını öngörüyor. Anlaşmaya göre, kentin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak.

Şengal’den çıkmaları için silahlı gruplara verilen süre bugün (1 Nisan) doldu.