Skip to main content

HDP’den Almanya’ya tepki: HDP’yi kriminalize eden söylemleri reddediyoruz

HDP’den Almanya’ya tepki: HDP’yi kriminalize eden söylemleri reddediyoruz
posted onApril 6, 2021
nocomment

HDP, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın “HDP'den de, AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK ile arasına belirgin bir sınır koymasını bekliyoruz" açıklamasına tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a gönderdikleri mektupta, AKP ve MHP’nin HDP’yi kriminalize etme amacıyla sürekli ileri sürdükleri “HDP’nin PKK ile arasına mesafe koyması gerektiği” söyleminin Almanya hükümeti tarafından da kullanılmış olması eleştirildi.

Söylemin, siyasal örgütlenme ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi değerleriyle çeliştiği belirtilirken, hiçbir hukuki zemininin bulunmadığı vurgulandı.

HEP, DEP, ÖZDEP, HADEP ve DTP gibi partilerin daha önce aynı ifade biçimi ve gerekçeler ile kapatıldığı fakat daha sonra AİHM’in kapatılan bu partiler ile ilgili hak ihlali kararı verdiği hatırlatıldı.

HDP’ye yönelik suçlamaların yersiz ve kabul edilemez olduğunu belirten Buldan ve Sancar, Alman hükümetinden yaptığı çağrı hakkında somut bilgi istedi.

17 Mart’ta Yargıtay, HDP’ye “PKK’nin siyasi uzantısı” gerekçesiyle kapatma davası açmıştı.

18 Mart’ta açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı, dava hakkında "orantılılık konusunda ciddi kuşkular yarattığını" ve "hukukun üstünlüğünü tehlikeye atacak" ifadelerini kullanmıştı. Açıklamanın son paragrafında ise “HDP'den de, AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK ile arasına belirgin bir sınır koymasını bekliyoruz" denilmişti.