Skip to main content

Çavuşoğlu: Mısırla diplomatik düzeyde temaslarımız başladı

Çavuşoğlu: Mısırla diplomatik düzeyde temaslarımız başladı
posted onMarch 12, 2021
nocomment

Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşme sinyallerinin verildiği bir dönemde, diplomatik düzeyde temasların başladığı bildirildi.

Türkiye Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesi için iki ülkeden herhangi bir şart koşulup koşulmadığına dair bir soruya “Herhangi bir ön koşul Mısırlılardan gelmedi. Bizden de herhangi bir ön koşul şu anda gitmedi. Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor” dedi.

İlişkilerin belli bir yol haritasıyla ve yavaş yavaş görüşerek normalleşebileceğini belirten Çavuşoğlu, “Belli bir strateji, yol haritası çerçevesinde görüşmeler oluyor, devam ediyor. Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı" ifadesini kullandı.

2013 Mısır askeri darbesinin ardından Türkiye-Mısır ilişkileri bozulmuş, maslahatgüzar seviyesine gerilemişti.

8 yıl sonra, Mısır'ın Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetleri için çıktığı ihalede ilan ettiği alanı, Türkiye'nin 2019'da Birleşmiş Milletler'e bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırında sınırlandırmasına olumlu yaklaşan Türkiye, Mısır ile Doğu Akdeniz’de deniz yetki anlaşması imzalayabileceklerini bildirmişti.