Skip to main content

Popmeo: El Kaide’nin yeni ana üssü İran İslam Cumhuriyeti

Popmeo: El Kaide’nin yeni ana üssü İran İslam Cumhuriyeti
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, El Kaide'nin İran'da yeni bir ana üs kurduğunu söyledi. Pompeo, bu nedenle ABD'nin örgütle başa çıkmak için daha az seçeneği olduğunu söyledi.
posted onJanuary 13, 2021
nocomment

ABD’de Başkan Donald Trump'ın görevinin sona ermesine sekiz gün kala Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, istihbarat topluluğu ve Kongre içindeki aksi şüphelere rağmen, İran İslam Cumhuriyeti’nin terör örgütü El Kaide’ye destek büyük destek verdiğini ve liderleri için bir sığınak olmaya devam ettiğini söyledi.

“El Kaide’nin yeni ana üssü: İran İslam Cumhuriyeti”

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde konuşan Pompeo, Ebu Muhammed El Masri adıyla bilinen El Kaide'nin iki numarası Abdullah Ahmed Abdullah'ın 7 Ağustos 2020'de öldürüldüğünü de doğruladı.

New York Times gazetesi geçen Kasım ayında, Afrika'daki iki ABD büyükelçiliğinin 1998 yılında bombalanmasına yardımcı olmakla suçlanan El Masri’nin İran'daki İsrailli ajanlar tarafından vurulduğunu öne sürmüştü.

İran rejimi ise, topraklarında El Kaide "teröristi" olmadığını söyleyerek haberi yalanlamıştı ancak İran'da saklanan El Kaide ajanları ile ilgili raporlar yıllar içinde su yüzüne çıktı.

El Kaide komutanının İran’da bulunmasının bir sürpriz olmadığını dile getiren Pompeo, “El Masri'nin İran'daki varlığı bugün burada olmamızın nedenine işaret ediyor. El Kaide'nin yeni bir ana üssü var: İran İslam Cumhuriyeti” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Abdülrahman El Mağrebi olarak da bilinen İran’daki El Kaide lideri Muhammed Abbatay'ın konumu veya kimliğine dair bilgi sağlayanlara 7 milyon dolara kadar ödül verileceğini de açıkladı.