Skip to main content

Laregani, İran rejiminin insanların parmaklarını kesmesini istedi

Laregani, İran rejiminin insanların parmaklarını kesmesini istedi
İran rejimi Pasdaranları eski üyesi ve aşırı muhafazakar milletvekili Laregani, iktidara çağrıda bulunarak artan hırsızlık olaylarının kontrol altına alınması için “küçük hırsızlıklar” için de parmak kesme cezalarının verilmesini istedi.
posted onJanuary 7, 2021
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları (Pasdaran) eski üyesi ve aşırı muhafazakar milletvekili Seyid Nasır Musavi Laregani, İran’da artan hırsızlık olaylarının şiddetli bir şekilde artan enflasyon ve işsizlikten kaynaklandığını belirtmesine rağmen çözüm için enflasyon ve işsizliğin aza indirilmesini değil, onun yerine “küçük hırsızlık” olaylarına karışan insanların parmaklarının kesilmesi cezasının uygulanması çağrısında bulundu.

İran rejim Parlamentosu Yönetim Kurulu Üyesi olan Laregani, iyileşmesi olanaksız insan organının kesilip atılması anlamına gelen “ampütasyon” kavramını kullanarak, İran rejimi yargı mensuplarından, ampütasyon cezası vermeyi öngören İslami kuralları uygulamasını istedi.

Pasdaran eski üyesi LareganiAncak, küçük hırsızlıklar yapan insanları kastederek, “bu suçluların haydutluktan korunmaları için bunlara yönelik el kesme cezalarının uygulanması gerekiyor” dedi.

Hırsızlara karşı kararlı bir tutum sergilenmediği için bu suçların İran’da arttığını ve bunun önüne geçilmesi için kararlı bir tutum sergilenmesi gerektiğini savunan aşırı muhafazakar yetkili, “Aslında hırsızlar tutuklanıyor ancak bu suçlulara karşı gerekli işlemler yapılmıyor” iddiasında bulundu.

İran rejiminin yalan karnesi

İran rejim yetkililer zimmetlerine büyük oranda para geçirme gibi bir çok yolsuzluk olaylarına karışmasına karşın, İran rejimi küçük hırsızlıklar yapan insanlara karşı acımasız cezalar vermeye devam ediyor.  

2019’un Mayıs ayında, hırsızlıktan hüküm giymiş 23 tutuklu, Faşafuyeh Büyük Tahran Hapishanesi'nde ellerinin kesilmesini bekliyor. İran rejimi 2019'da, küçük hırsızlıklar yaptıkları iddiaisıyla en az 8 kişinin parmaklarını kesti. Geçtiğimiz 2020 yılında da birçok insan ampütasyona mahkum edildi.

İran rejimi güvenlik yetkililerinin birçok tutukluya işkence ederek suç itirafında bulunmasını istediği yönünde muhalif medya organlarında defalarca haberler yayınlandı.

Ekonomik kriz, hırsızlık olaylarını tetikledi

İran rejimi Tahran İstihbarat Birimi yaptığı bir açıklamasında, İran'da ekonomik sorunlar nedeniyle hırsızlık suçlarında büyük bir artış olduğunu ve son üç ay içinde hırsızlık yaptıkları gerekçesiyle tutuklananların yüzde 50'den fazlasının “ilk kez suç olayına karıştığını belirtti.