Skip to main content

ABD’de ‘Müslüman Kardeşler’i terör listesine alma girişimi

ABD’de ‘Müslüman Kardeşler’i terör listesine alma girişimi
Başını Ted Cruz’un çektiği ABD’li Cumhuriyetçi Senatörler, Müslüman Kardeşler’in terör örgütü olarak sınıflandırmasını öngören tasarıyı Dışişleri Bakanlığı’na sunmaya hazırlanıyor.
posted onDecember 3, 2020
nocomment

ABD’de Cumhuriyetçi Parti üyesi Senatör Ted Cruz’un Ofisi, Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) grubunun terör örgütü olarak sınıflandırılmasını öngören tasarının bu hafta yeniden sunulacağını bildirdi.

ABD basınında çıkan haberlere göre yasa, ABD Dışişleri Bakanlığı’na Müslüman Kardeşler’i yabancı terör örgütü olarak sınıflandırma çağrısında bulunuyor.

Senatör Cruz ise konuya ilişkin, “Bu tasarıyı yeniden sunmaktan ve ABD’nin radikalizme karşı mücadelesini güçlendirmekten gurur duyuyorum. Mevcut yönetimin terörü sınıflandırma ve bu potansiyel tehdidin yayılmasıyla mücadele konusundaki çalışmalarını takdir ediyorum. Dışişleri Bakanlığı’ndan bu yeni tasarının gerektirdiği ek bilgileri almayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör ayrıca, “Arap dünyasındaki en yakın müttefiklerimizin birçoğu, uzun zaman önce Müslüman Kardeşler’in Ortadoğu’da kaos yaymak isteyen bir terörist grup olduğu sonucuna vardı” ifadelerini de kullandı.

Cruz ile tasarıyı sunan bir diğer Senatör olan Cumhuriyetçi Parti’den Jim Inhofe ise şu açıklamayı yaptı;

“Müslüman Kardeşler’in kuruluşundan bu yana onunla bağlantılı gruplar radikal teröristleri desteklerken, Hristiyanlar, Yahudiler ve diğer Müslümanlara karşı nefret propagandası yaptı ve kışkırttı. Trump yönetimi altında radikal terörizm ile mücadele etmeye devam ettiğimiz için gurur duyuyorum ve bugün bu yasayı yeniden yürürlüğe koymak için meslektaşlarıma katılmaktan memnunum. Yabancı terör örgütlerini kınamaya ve işledikleri kötülüklerden sorumlu tutmaya devam etmeliyiz.”

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, geçtiğimiz Nisan ayında Müslüman Kardeşler grubunu yabancı terör örgütü olarak ilan edilmesi noktasında çalışacağını açıklamıştı.

Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu adımı destekledi ancak Pentagon başta olmak üzere bazı yetkililer buna karşı çıktı.

ABD’nin Müslüman Kardeşleri yabancı bir terör örgütü olarak sınıflandırması, kendisi de Müslüman Kardeşler ideolojik argümanlarına sahip Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk devleti ile ABD arasında yeni bir kriz çıkarma ihtimalini ortaya çıkarabilir.

Grubun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti ile yakın ilişkileri var ve birçok Müslüman Kardeşler üyesi, Mısır’daki faaliyetleri yasaklandıktan sonra Türkiye’ye kaçtı.