Skip to main content

Molaların yaptırımları kaldırma hamlesi: Uranyum zenginleştirmede yeni aşama

Molaların yaptırımları kaldırma hamlesi: Uranyum zenginleştirmede yeni aşama
İran rejimi BM Viyana Daimi Temsilcisi Kazım Garipabadi, İran rejiminin uranyum zenginleştirmede yeni bir aşamaya adım attığını söyledi. Garipabadi, ABD’nin İran rejimi üzerindeki yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi.
posted onNovember 23, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Daimi Temsilcisi Kazım Garipabadi, İran rejiminin uranyum zenginleştirmede yeni bir aşamaya girdiğini açıkladı.

Rejimin resmi haber ajansı IRNA’ya göre Garibabadi, “Uranyum hekzaflorür veya UF6 gazının bir santrifüje enjeksiyonu, uranyumu zenginleştirmenin ve 238 uranyumunun 235 uranyumundan ayrılması için son adımdır. Yeni santrifüjler faaliyete başlayarak, uranyum zenginleştirmede yeni aşamaya adım attık” dedi.

İran rejimi Büyükelçisi Garipabadi, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında şu ifadelerle devam etti;

“Nükleer anlaşmanın bugün karşı karşıya olduğu ciddi zorluklar, ABD’nin anlaşmadan tek taraflı ve yasa dışı olarak çekilmesi ve ardından yaptırımları yeniden uygulanması ile Avrupalıların bu durumu telafi etmek için adım atmamasının bir sonucudur. İran’ın misilleme önlemlerinden vazgeçmesini istiyorlarsa, nükleer anlaşmada dengeyi yeniden sağlayarak ve yaptırımları kaldırarak yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor.”

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda, İran rejiminin Tahran’a yakın bir bölgede bulunan Natanz nükleer tesisinde kurulan yeni IR-2M santrifüjlerine uranyum hekzaflorür gazı pompalanmaya başlandığı bildirilmişti.

IAEA, İran rejiminin uranyum zenginleştirme potansiyelini de nükleer anlaşmada belirlenenin 12 katına çıkardığını açıklamıştı.