Skip to main content

Türk devleti Libya’ya yasadışı silah taşıyan gemisinin kontrolüne izin vermedi

Türk devleti Libya’ya yasadışı silah taşıyan gemisinin kontrolüne izin vermedi
Türk devletinin Libya açıklarında, yasa dışı silah taşımak şüphesiyle Avrupa Birliği misyonu askeri gücünün kontrol emek istediği Türk yük gemisinin kontrol edilmesine izin vermediği bildirildi.
posted onNovember 23, 2020
nocomment

Türk devleti Libya açıklarında, yasa dışı silah taşımak şüphesiyle Avrupa Birliği (AB) misyonu bünyesinde görevli Alman askeri gücünün kontrol emek istediği Türk yük gemisi Rosaline-A’nın kontrol edilmesine izin vermedi.

Alman yayın kuruluşu Der Spiegel'in konuya dair geçtiği haberine göre Libya açıklarındaki AB misyonu askeri gücü, yasa dışı silah taşıma şüphesiyle Türk yük gemisi Rosaline-A'yı durdurdu ve gemiyi kontrol etmek istedi, ancak Türk yetkililer kontrole izin vermedi.

Der Spiegel haberinde, Türk hükümetinin Rosaline-A adlı yük gemisinin kontrolünü son dakikada engellediği ifade edildi.

Habere göre, AB misyonu "Irini" bünyesinde görevli "Hamburg" adlı Alman ordusuna ait fırkateyn Pazar günü Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinin 200 kilometre açıklarında bulunan Rosaline-A adlı Türk gemisini yasa dışı silah taşıdığı şüphesiyle durdurdu ve kontrol etmek istedi. Ancak Türk hükümeti Alman askerlerinin Türk gemisini kontrol etmesini protesto etti ve AB misyonuna gemisinin kontrol edilmesine izin verilmediği bildirildi. Bunun üzerine AB bünyesinde görev yapan Alman askerlerinin gemiyi terk ettiği ve geminin rotasına devam ettiği belirtildi. Rosaline-A adlı Türk gemisinin Misrata Limanı'nda demir atması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016'dan bu yana Libya'ya silah ambargosu uygulanıyor. Ancak Türk devleti defalarca bu ambargoyu delmiş ve Libya Ulusal Ordusu’na karşı savaşan Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) ideolojisindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükemeti’ne başta insansız hava araçları (İHA) olmak üzere büyük oranda silah göndermişti.

Libya’daki Mutabakat Hükümeti’ne destek amacıyla Suriye ve Batı Kürdistan’da işgal ettiği alanlara yerleştirdiği cihatçı çeteleri de gönderen Türk devletinin bu yasa dışı silah ve cihatçı transferi nedeniyle Fransa ile büyük bir gerginlik yaşamıştı.

BM tarafından Libya'ya uygulanan silah ambargosunu denetlemeyi ve ülkeden petrol kaçırılmasını önlemeyi amaçlayan AB'nin "Irini" adlı askeri misyonu 2020'nin Mart ayında başlamıştı. Misyon kapsamında "Hamburg" adlı gemide görev yapan 240 dolayında Alman askeri Ağustos ayından bu yana Akdeniz'de Libya'ya giden gemileri kontrol ediyor. Misyonun amaçları arasında, silah kaçakçılığını engellemenin yanı sıra iç savaşın sürdüğü Libya'da istikrarın sağlanması ve BM öncülüğünde siyasi barış sürecinin desteklenmesi de bulunuyor.