Skip to main content

ABD: Mollaların Venezuela’ya gönderirken el koyduğumuz petrolünü sattık

ABD: Mollaların Venezuela’ya gönderirken el koyduğumuz petrolünü sattık
ABD, Ağustos ayında el koyduğu Venezuela'ya giden 4 İran rejimi petrol tankerindeki 1 milyon 116 bin varil petrolü 40 milyon dolardan fazla bir miktara sattığını bildirdi.
posted onOctober 31, 2020
nocomment

ABD yönetimi, Ağustos ayında el koyduğu Venezuela'ya giden İran İslam Cumhuriyeti’ne ait 4 petrol tankerindeki 1 milyon 116 bin varil petrolü 40 milyon dolardan fazla bir miktara sattığını duyurdu.

ABD savcıları 20 Temmuz’da, İran rejimine uygulanan ağır ekonomik yaptırımlar kapsamında Bella, Bering, Pandi ve Luna isimli dört tankere el konulması için dava açmıştı. Davanın ardından ABD Columbia Bölge Mahkemesi’nden Yargıç Jeb Boasberg, söz konusu gemilerin ABD limanına çekilmesi kararını vermişti.

Adalet Bakanlığı'nda Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı olarak görev yapan Bakan Yardımcısı John Demers, dün yaptığı açıklamada, petrolün satılarak alıcıya teslim edildiğini söyledi.

Columbia Bölge Başsavcısı Michael Sherwin ise, ABD’nin petrolün satışından 40 milyon dolardan fazla miktarı tazminat olarak alacağını belirtti. Sherwin, paranın büyük kısmının devlet destekli terörizmin kurbanları için kurulan ABD fonuna aktarılacağını vurguladı.

Ancak para şimdilik kullanılamaz vaziyette çünkü Birleşik Krallık merkezli Oman Fuel, Umman merkezli Sohar Fuel ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Mobin International Limited şirketleri, Eylül ayında yaptıkları başvuruda, mahkemeye kargoların kendilerine ait olduğunu söylemişti. Açıklamalarına göre gemiler, Trinidad ve Tobago’ya oradan da Peru’yla Kolombiya’ya gitmeyi planlıyordu.

ABD yönetimiyse bu kuruluşların İran rejiminin petrol satışında kullandığı paravan şirket olduğunu, kazancınsa terör örgütü olarak tanımladığı İran Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) aktarıldığını açıklamış, buna dayanarak bu petrolü satacağını belirtmişti.

ABD Adalet Bakan Yardımcısı John Demers, dava sonuçlandıktan sonra paranın büyük kısmının yardım fonuna nakledileceğini ifade etti.

İran rejimi Petrol Bakanı Bijan Nazganeh, gemilere el konulduktan sonra yaptığı açıklamada gemilerdeki petrolün İran’da doldurulduğunu doğrulamış ancak kargonun ve gemilerin kendilerine ait olmadığını iddia etmişti.

Bu gelişmelerle birlikte ABD ile İran rejimi arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Donald Trump, seçim yaklaştıkça İran rejimine baskıyı artırıyor.

Son olarak ABD Hazine Bakanlığı Perşembe günü, İran rejimi petrokimya ürünlerinin alım ve satımına dahil olduğu gerekçesiyle İran rejimi, Çin ve Singapur merkezli 8 kuruluşa yaptırım uygulanacağını açıkladı.