Skip to main content

ENKS ile Suriye muhalefeti arasında çatlak: ENKS’li  Agid yönetimden çıkarıldı

ENKS ile Suriye muhalefeti arasında çatlak: ENKS’li  Agid yönetimden çıkarıldı
Türk devleti güdümündeki Suriye Muhalefeti Koalisyonu’nun ENKS’li Hewas Agid’i koalisyonun yönetiminden çıkarıp yerine Arap bir üyeyi seçtiği bildirildi. ENKS, olaya tepki göstererek, Koalisyonun bu tavrında ısrarcı olması halinde farklı seçeneklere başvuracaklarını açıkladı.
posted onSeptember 15, 2020
nocomment

Türk devleti güdümündeki Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasr el-Hariri’nin koalisyonun Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) üyesi Hewas Agid’i yönetimden çıkarıp yerine Arap bir üye seçtiği belirtildi.

Olaya tepki gösteren ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Muhammed İsmail, Koalisyon’un bu tavrında ısrarcı olması halinde farklı seçeneklere başvuracaklarını söyledi.  

ENKS Başkanlık Kurulu üyesi İsmail, İstanbul’da toplantılarına devam eden Türkiye destekli SMDK’nin dünkü toplantıları esnasında Koalisyon Başkanı Nasr Al Hariri’nin, Koalisyonun siyasi işlerden sorumlu kurulunda yer alan üyesi ENKS’li Hewas Agid’i yönetimden çıkarıp yerine Arap bir üye belirlediğini söyledi.  

Rûdaw’a konuşan Muhammed İsmail, alınan kararın bireysel olduğuna inandıklarını ve bu nedenle tepkilerini Konsey’e ilettiklerini söyledi.

Kararın Suriye Ulusal Koalisyonu yönetimi ile ENSK’den bağımsız alındığını ifade eden İsmail, “Konu hakkında Nasr el-Hariri’ye mektup gönderdik ve tepkimizi dile getirdik. Ayrıca Koalisyon yönetimi ile video konferans yoluyla da bir toplantı gerçekleştirip orada bu meseleyi gündeme getirdik. Halkımıza ve davasına karşı tehlikeler ve ENKS’nin hedef alınması tavrı bu kararda da görülüyor. Konu hakkında Fransa, ABD ve diğer uluslararası muhatapları da bilgilendirdik” dedi.

“Koalisyon’dan ayrılıp Moskova veya Kahire latformlarına katılabiliriz”

Muhammed İsmail, “ABD bize, Nasr el-Hariri’ye güçlü bir mesaj verildiğini ve ENKS’nin Müzakare Komisyonunda temsil edilmesine verdikleri önemi yinelediklerini iletti” ifadesini kullandı.  

ENKS’li üye hakkında alınan kararın bozulmaması halinde farklı bir tavır göstereceklerini belirten İsmail, “Farklı seçeneklerimiz de var. Katılabileceğimiz Kahire ve Moskova Platformları var” diye konuştu.