Skip to main content

Ankara’ya gözdağı: Fransa, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs’tan büyük askeri tatbikat

Ankara’ya gözdağı: Fransa, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs’tan büyük askeri tatbikat
Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki gayri hukuki sondaj çalışmalarına karşı Yunanistan, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılımı ile bölgede büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirileceği bildirildi.
posted onAugust 26, 2020
nocomment

Türk devletinin Doğu Akdeniz’de Yunanistan karasularını da içine alan bölgelerde gayri hukuki NAVTEX ilan etmesi ardından bölgede başlayan gerginliğin ardından Yunanistan, Fransa, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin katılımı ile Doğu Akdeniz’de büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirileceği bildirildi. Tatbikatın Türk devleti’ne göz dağı verilmesi amacıya gerçekleştirildiği değerlendiriliyor.

Yunanistan: Amaç uluslararası hukukun üstünlüğünün sağlanmasındır

Gerçekleştirilecek büyük askeri tatbikat ile ilgili Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Yunanistan’nın Fransa, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Doğu Akdeniz'de askeri tatbikat düzenleneceği duyurulurken, tatbikatın amacının Doğu Akdeniz'de uluslararası hukukun üstünlüğünün sağlanması olarak tanımlandı.

Açıklamada, "Doğu Akdeniz'de süregelen ve uzun zamandır devam eden çatışmaların yanı sıra farklı konularda büyüyen anlaşmazlıklar üzerinden istikrarı bozucu gerilim ve çabalar zirveye ulaştı" denildi.

Bakanlık, açıklamasında Türk devletinin ismi  zikretmedi ancak Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin "imzacı olmayan ülkeler için bile bağlayıcı nitelikte" olduğu belirtildi.

Açıklamada, Akdeniz'e kıyısı olan dört Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin "karşılıklı anlayış, diyalog ve işbirliği temelinde denizde güçlü ve birlik içinde bir varlık göstermek" istediği vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, “Bu tatbikat, dört Akdeniz devletinin tansiyonu düşürme politikası kapsamında hukukun üstünlüğüne yönelik taahhütlerini ortaya koyma amacı taşıyor” denildi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı açıklamasının sonunda, 4 AB üyesi ülkenin Doğu Akdeniz'de gerçekleştireceği ortak askeri tatbikatın Girit Adası'nın güneyinde gerçekleştirileceği ve 3 gün süreceği belirtildi.

Fransa: Burası, birilerinin hırslarının oyun alanı değil

Konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Silahlı Kuvvetleri de tatbikata 3 savaş uçağı ve helikopter yüklü bir fırkateynle katılacaklarını bildirdi.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly imzasıyla yayımlanan açıklamada Doğu Akdeniz'in gerilimin yükseldiği bir bölgeye dönüştüğü belirtilerek, uluslararası hukukun istisna değil, norm haline gelmesi gerektiği vurgulandı.

Parly açıklamada, “Mesajımız basit: Diyalog, işbirliği ve diplomasiye öncelik verilerek, Doğu Akdeniz'in bir istikrar bölgesine dönüşmesi ve uluslararası hukuka saygı duyulmasını sağlamak. Burası birilerinin hırslarının oyun alanı değil, ortak çıkarların temsil edildiği bir yer olmalı” dedi.

Yunanistan basınında yer alan haberlere göre, tatbikata İtalya bir fırkateynle, Kıbrıs da helikopter ve sahil güvenlik gemileriyle katılıyor.

Kıbrıs medyasında çıkan haberlere göre ise, tatbikata katılacak Yunan F-16’ları ve 4. nesil Fransız Rafale’lerin dün itibarıyla Güney Kıbrıs’ta konuşlandı. Bu haberlerde, tatbikatta Ada'nın güneybatısındaki Paphos kentinde yer alan Andreas Papandreu Hava Üssü'nün koordinasyon merkezi olarak kullanıldığı belirtildi.