Skip to main content

Başbakan Barzani’den durum değerlendirmesi: Bağdat ile çözüme hazırız

Başbakan Barzani’den durum değerlendirmesi: Bağdat ile çözüme hazırız
Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak merkezi hükümetiyle olan sorunları, anayasal temelde çözmeye hazır olduklarını söyledi.
posted onJune 22, 2020
nocomment

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile Bağdat’ta ziyaret gerçekleştiren hükümet kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı.

Video konferans yoluyla Irak merkezi hükümetiyle yapılan müzakerelerle ilgili yapılan özel toplantıda, Başbakan Mesrur Barzani, özellikle Kürdistan Bölge Yönetimi idaresinde olmayan ve ‘Tartışmalı bölgeler’ diye tabir edilen Kürdistan toprakları için referandumu öngören 140’ıncı madde olmak üzere Irak anayasasının Bağdat tarafından uygulanmaması sonucu yaşanan sorunları anayasa esas alınarak çözüme kavuşturulmasına hazır olduklarını söyledi.

Bağdat’la müzakere heyetine başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve heyet üyelerinin de katıldığı toplantıda; anayasal temelde çözüme kavuşturulması için çalışılan sorunlar ele alınırken, Kürdistan Bölge Yönetimi’nin Bağdat nezdindeki mali haklarının korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Merkezi hükümetle olan sorunları anayasal temelde çözmeye, Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarının sağlanacağı bir anlaşmanın yapılması için sorumluluklarını yere getirmeye hazır olduklarını belirten Başbakan Barzani, iki taraf arasındaki sorunların çözümünün bütün Iraklı vatandaşların çıkarına olduğunu ifade etti.

Toplantıda Başbakan Barzani, Erbil ile Bağdat arasında sorun teşkil eden başlıkların çözümünün sadece Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi ve Irak değil, tüm bölgeye istikrar getireceğinin altını çizdi.

Toplantıda ayrıca, Erbil adına Bağdat’a ikinci ziyareti gerçekleştirecek müzakere heyetinin yarın Bağdat’a ziyarette bulunması kararlaştırıldı.