Skip to main content

Irak askeri heyeti Türk ordusunun saldırıları için Duhok’ta

Irak askeri heyeti Türk ordusunun saldırıları için Duhok’ta
Irak Sınır Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hamid Abdullah başkanlığındaki Irak askeri heyeti, Duhok’a ziyarette bulundu.
posted onJune 22, 2020
nocomment

Türk ordusunun Güney Kürdistan’ın (Başûr) Haftanin bölgesine PKK bahanesiyle sürdürdüğü işgal saldırılarıyla ilgili gelişmeleri incelemek üzere Iraklı bir üst düzey askeri heyetinin Duhok’a geldiği bildirildi.

Irak Sınır Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hamid Abdullah başkanlığındaki Irak askeri heyeti ziyaretinin, Kürdistan Bölge Yönetimi İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde gerçekleştiği ve heyetin Kürt askeri yetkililerle bilgi alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

Rûdaw’a konuşan Irak Sınır Muhafızları 1’inci Alay Komutanı Tuğgeneral Diler Ferzende, heyette Irak ordu yetkililerinin yanı sıra Irak İstihbarat Teşkilatı yetkililerinin de yer aldığını söyledi.

Türk ordusunun saldırıları ve bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi edinmek üzere kente gelen heyet, Türk savaş uçaklarının bombardıman gerçekleştirdiği bölgeleri de gezdiği aktarıldı.

Heyet ayrıca Duhok kent yöneticilerinden operasyonun halk üzerindeki etkileri hakkında bilgi aldı. Heyetin buradaki incelemelerinden edindikleri bilgileri rapor halinde Irak Başbakanlığı’na sunacakları öğrenildi.

Duhok’un Zaxo ilçesi Bersivê bölgesini gezdiklerini belirten Tuğgeneral Diler Ferzende, “Ziyaretin amacı Türk devletinin sınır bölgelerinde başlattığı operasyonlar hakkında bilgi edinmektir. Duhok Valiliği ve kent yöneticileri ile bir araya gelip ayrıntıları öğreneceğiz” dedi.

Irak askeri heyeti ziyaretiyle ilgili konuşan Zaho Kaymakamı Botan Muhsin de, operasyonlar nedeniyle sivil halkın yaşadığı mağduriyeti ve yaşanan ziyanın bilançocusunu heyetle paylaştıklarını söyledi.

Muhsin, “Biz meselenin Bağdat tarafından önemsenmesini ve operasyonların bir an önce durmasını istiyoruz” dedi.

Türk ordusunun işgal saldırıları

Türk ordusu 17 Haziran’da PKK’nin bölgedeki varlığını bahane ederek Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi sınırları içerisinde bulunan Haftanin bölgesine işgal saldırılarına başladı.

Saldırılar halen devam ederken PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, saldırılar sonucu yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 20’den fazla Türk askerinin öldüğünü bu çatışmalarda 2 PKK savaşçısının da şehit olduğunu  açıkladı.

Türk devletine yakın kaynaklar Türk ordu unsurlarının şu ana kadar bazı noktalarda sınırdan 15 kilometre içeriye geçtiğini iddia ediyor. Sözkonusu alanda 12 köy bulunuyor.

Zaho’nun Derkar bölgesinde dün akşam çatışmaların yoğunlaştığı gelen bilgiler arasında. Yerel kaynaklar bu sabah da bölgede 20’nin üzerinde patlama sesi duyulduğunu aktardı.

Öte yanda, Türk savaş uçakları dün akşam saat 03:00’te Duhok’un Amedi ilçesine bağlı Şêladizê ve Dereluk kasabaları ile Nihel, Nerwe ve Rekan bölgesi kırsalını bombaladı.