Skip to main content

Rojhelat’taki Cahşlarının Peşmerge’ye yönelik sinsi planları deşifre oldu

Rojhelat’taki Cahşlarının Peşmerge’ye yönelik sinsi planları deşifre oldu
İran rejimi ve Türk devletinin Başûr’da PKK ve Rojhelatlı güçlere karşı başlattığı saldırıları devam ederken İran rejimine bağlı Cahşların Mahabad ve Piranşar’da Peşmerge’ye karşı sinsi bir planı devreye koymak için yoğun bir hazırlık içerisinde oldukları ortaya çıktı.
posted onJune 18, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) para karşılığı satın aldığı Cahşların Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Mahabad ve Piranşar kentleri kırsal alanlarında Kürt partilerinin Peşmerge güçlerine karşı sinsi bir planı devreye koymak için hazırlıklara başladığı bildirildi.

Mahabad’daki Pasdaran güçlerinden bir kaynağın AVATODAY’ye ulaştırdığı bilgilere göre, Mahabad ve Piranşar’daki Cahşlardan oluşan bir Pasdaran gücü, bu kentlerin dağlık ve kırsal alanlarındaki Kürt partilerine bağlı Peşmerge güçlerine yönelik bugün başlayacak ve Cumartesi gününe kadar devam edecek bir planı devreye koyacak.

Kaynağın aktardığı bilgilere göre Peşmerge güçlerine karşı mücadelede oynadığı kirli rolü ile tanınan Resul Beyazidi (Mam Resul) ve Kelal Ahmedi isimli Caşhbaşlarının komutasında yürütülecek plan, bölge halkının tehdit edilip korkutularak Peşmerge güçlerinin barındığı yerleri itiraf etmelerini amaçlıyor.

Plan kapsamında Kanibax, Hewşinan, Ligbin, Qelatişay, Babekrawa ve Bazinge bölgelerindeki çiftçiler, hayvancılık yapanlar, çobanlar ve diğer kişiler sorgulanacak; tehdit, şantaj ve korkutma yöntemleri ile Peşmergelerin yerlerini söylemeleri istenecek.

Bu gelişmeler üzerine Rojhelatlı Yurtsever çevreler bölgenin en büyük aşiretlerinden Mengurlara çağrıda bulunarak, Cahş olmuş üyelerinin böylesine sinsi bir plana dahil olmamasını talep etti. Yurtseverler, aşiret üyelerinin böylesine bir plana dahil olmalarının Kürdistan halkı nezdinde olumsuz sonuçlarının olacağını halkta kin ve düşmanlığın derinleşmesine yol açacağı uyarısında bulundu.

İran rejimi Pasdaranları, farklı bölgelerden çok sayıda Cahş ile birlikte 2 bine yakın bir askeri gücünü Piranşar alanındaki Güney Kürdistan (Başûr) sınırına yığmış ve Başûr’da üstlenmiş Kürt güçlerine karşı yoğun top saldırıları gerçekleştiriyor.

Türk devletinin de bu gelişmeyle eş zamanlı olarak Haftanin’deki PKK güçlerine karşı hava destekli kara operasyonu başlattığını duyurdu. Yerel kaynaklar, Pasdaranların da Başûr’daki Kürt güçlerine karşı bir kara operasyonu başlatmak için hazırlık içerisinde olduğunu bildiriyor.