Skip to main content

Rusya havadan, rejim karadan vurdu: İdlib’de ateşkes bitti mi?

Rusya havadan, rejim karadan vurdu: İdlib’de ateşkes bitti mi?
Rusya, İdlib'deki cihatçı güçleri havadan hedef alırken, karadan da Esad ve İran rejimi milis güçlerinin operasyon düzenlendikleri belirtiliyor.
posted onJune 10, 2020
nocomment

Türk devleti ile Rusya arasında, 5 Mart'ta Moskova'da varılan İdlib Geçici Mutabakat Muhtirası, Rus savaş uçaklarının İdlib'i bombalaması ile sona ermiş görünüyor.

Rusya, İdlib'deki radikal cihatçı grupları havadan hedef alırken, karadan da Suriye rejim güçleri ve İran rejiminin Suriye’deki milis gruplarının operasyon düzenlendikleri belirtiliyor.

Sahadan gelen bilgilere göre, dün gerçekleştirilen saldırılarda üç kişi yaşamını yitirdi, sekiz sivil de yaralandı. 

Rusya’nın hava bombardımanı ve Esad güçleri ile İran rejim milislerinin karadan operasyonları nedeniyle, 5 bine yakın kişinin İdlib'den Türkiye sınırına doğru gittiği iddia edildi.

Yerel kaynaklara dayandırılan bazı haberlere göre, Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki yoğun hava saldırıları nedeniyle, Cebel Zaviye ve Cebel Şahişbo bölgesinden, Kensafra beldesi ile Mozara Ainlaruz, Fattira, Bara ve Keferavid köylerinden göç yaşandı belirtildi.

Türk devleti, geçtiğimiz hafta İdlib’e sınırı olan bölgelere çok sayıda zırhlı araç ve askeri teçhizat sevkiyatı gerçekleştirmiş, Türk devletinin bu hamlesi İdlib’de gerginliğin yeniden başlayacağı değerlendirmelerinin yapılmasına yol açmıştı.