Skip to main content

Ruslardan sinsi plan: Rojava’daki Araplardan askeri güç kuruyor

Ruslardan sinsi plan: Rojava’daki Araplardan askeri güç kuruyor
Rojava’daki Arap Ciburi Aşireti Şeyhi Fewaz Zobea, Rusya’nın Rojava’daki Arap aşiretlerinin gençlerini silahlandırarak saflarına katmaya başladığını söyledi. Zobea, Rojava’daki Teyi ve Şerabiyan aşiretlerinden sınırlı sayıda kişinin Rusların oluşturduğu askeri güce katıldığını belirtti.
posted onMay 19, 2020
nocomment

Batı Kürdistan’daki (Rojava) Arap Ciburi Aşireti Şeyhi Fewaz Zobea, Rusların Rojava’daki Arap aşiret gençlerini silahlandırarak saflarına katmaya başladığını söyledi.

Fewaz Zobea, “Rusya kasıtlı bir şekilde Teyi ve Şerabiyan aşiretlerinin bazı gençlerini saflarına katarak maaşa bağladı” dedi.

Rusya’nın bölgede şu anda ABD’den daha güçlü bir pozisyona sahip olduğunu belirten Fewaz Zobea, “Ekonomik durum kötü. Rusya da maaşları dolar üzerinden ödüyor. Teyi ve Şerabiyan aşiretlerinden sınırlı sayıda kişi Rusya’nın oluşturduğu askeri güce katıldı” ifadelerini kullandı.

Rojava'daki Arap aşiretler Demokratik Suriye Güçleri (HSD), ABD, Rusya, Suriye ve İran rejimi arasında parçalara ayrılmış durumda. Her bir aşiret farklı bir güçle çalışıyor.

Rojava Yönetimi de Rusya’nın girişimlerinin farkında ve Arap aşiretlerinin HSD’den uzaklaşmaması için çabalıyor.

Xelo: Rusya, hazırladığı askeri gücü Libya’ya gönderebilir

Rojava’daki Kanaat Önderleri Komisyonu Başkanı Hekem Xelo ise Rusların Rojava’daki hareketlerini takip ettiklerini belirterek, “Komisyon olarak Rusya’nın askeri güç kurma çalışmalarını takip ediyoruz. ABD ve İran rejimi de Arap aşiretlerle görüşerek eli silah tutan aşiret mensuplarını kendi saflarına katmak istiyorlar. Rusya’nın hazırladığı askeri gücü Libya’ya gönderme ihtimali var” diye konuştu.

Rojava'da bölgesel ve uluslararası güçler Arap aşiretler aracılığıyla konumlarını güçlendirmek istiyor. ABD son dönemlerde Arap aşiretlerle görüşerek, bölge ve özellikle petrol sahalarının güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulacak askeri güce destek vermelerini istedi. Rusya da Arap aşiretlerden askeri bir güç kurmak için bölgedeki aşiretlerle görüşmelerini sürdürüyor.