بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Hamaslı el-Zahar: Süleymani bana 22 milyon dolar para dolu çantalar verdi

Hamaslı el-Zahar: Süleymani bana 22 milyon dolar para dolu çantalar verdi
Filistin’deki Hamas örgütünün kıdemli liderlerinden Mahmud el-Zahar, 2006’da Tahran'a gittiğinde İran rejimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'den 22 milyon dolar para dolu çanta aldığını söyledi.
posted onDecember 28, 2020
noبۆچوون

ABD ve Avrupa’nın terörist örgüt ilan ettiği Filistin’deki Hamas örgütünün önde gelen liderlerinden Mahmud el-Zahar, 2006 yılında Tahran'ı ziyaret ettiğinde İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları'na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'den 22 milyon dolar para dolu çanta aldığını söyledi.

“Ahmedinejad beni Süleymani’ye yönlendirdi”

İran rejiminin uluslararası yayın yapan Al-Alam TV'ye verdiği röportajda Al-Zahar, Kasım Süleymani ile 2006 yılında Filistin Dışişleri Bakanlığı görevini devraldığı sırada Tahran’a gerçekleştirdikleri bu ziyarette görüştüğünü belirterek, “Mahmud Ahmedinejad (İran rejimi eski Cumhurbaşkanı) ile görüşmem olumluydu. Ondan bir dizi talepte bulunduk ve Ahmedinejad beni Kasım Süleymani'ye yönlendirdi. Bu görüşmede Süleymani'ye Filistin'in kuşatma altında olduğunu ve asıl sorunumuzun çalışanların maaşları ve sahip olduğumuz yardımlar olduğunu söyledim” diye konuştu.

Hamasın en önemli liderlerinden biri olan el-Zahar yardım taleplerinin hemen karşılandığını vurgulayarak “Sonuç, karar hemen alındı. Ertesi gün geri dönmeden önce havaalanında Kasım Süleymani birkaç çantada 22 milyon dolar para verdi bize. Süleymani ile anlaşmamız bu miktar üzerindeydi ama 9 kişi olmamıza rağmen paraları taşıyamadık çünkü her torba 40 kilogram ağırlığındaydı” dedi.

Hamas örgütünün kurucularından biri olarak kabul edilen Mahmud el-Zahar, 2006 yılında Filistin Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

İran rejimi uzun yıllardır Filistin'deki silahlı grup ve örgütlere mali ve lojistik destek verip bu örgütlere sahip çıkıyor. Ancak son yıllarda İran rejiminin bu yardımlarının hacminde azalma olduğuna dair haberler yayımlanmaya başlandı.

ABD, İsrail ve diğer birçok ülkenin terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ı İngiltere ve Avustralya da terörist örgütler listesine dahil etti. 

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ı yaklaşık 6 yıl önce terör örgütleri listesinden çıkardı, ancak harekete uygulanan yaptırımları kaldırmadı.