بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Çiya Kurd: Şam ve DAİŞ Dêrezor ve Rakka’da Kürt-Arap çatışması çıkarmak istiyor

Çiya Kurd: Şam ve DAİŞ Dêrezor ve Rakka’da Kürt-Arap çatışması çıkarmak istiyor
Rojava Özerk Yönetimi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, son dönemde hem Suriye rejiminin hem de DAİŞ’in özellikle Dêrezor ve Rakka’da Arap aşiretleri bilinçli olarak kışkırtmaya çalıştığını belirterek, “Bu, bölgede bir iç savaş çıkarma planıdır. Bir Kürt-Araplar çatışması çıkarma planıdır” dedi.
posted onAugust 11, 2020
noبۆچوون

Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, son dönemde hem Suriye rejiminin hem de terör örgütü DAİŞ’in özellikle Dêrezor ve Rakka bölgelerinde Arap aşiretleri bilinçli olarak kışkırtarak Kürt-Arap çatışması üzerinden bir iç savaş çıkarma planını devreye koyduklarını söyledi.

Dêrezor’da Arap El-Akidat aşireti reisinin kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmesinin ardından bölgede yaşayan aşiretlerden bazıları Demokratik Suriye Güçleri’ne (HSD) karşı ayaklanma çağrısı yapmış, bazı beldelerde gösteriler düzenlenmişti.

Rûdaw’a konuşan Rojava Özerk Yönetimi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Dêrezor’da yaşanan karmaşanın sebebinin DAİŞ ve Suriye rejiminin Arap aşiretleri kışkırtması olduğunu belirtti.

“Suriye rejimi ve DAİŞ aynı amacı güdüyor”

Çiya Kurd, “DAİŞ çetelerinin uyuyan hücreleri bilinçli olarak Arap aşiret liderlerini, ileri gelenlerini, şeyhlerini hedef alıyorlar. Bu da kargaşaya ve hatta siyasi sorunlara dönüştürülüyor. Bölgede yapılan soruşturma da bunu açığa çıkarıyor.

Bu kargaşanın yaşanmasında Suriye rejiminin de rolü olduğunu vurgulayan Çiya Kurd, “Sadece DAİŞ değil, Suriye rejimi de aynı amacı güdüyor ve birbirlerini destekliyorlar” dedi.   

Suriye rejiminin geçmişte de Dêrezor, Rakka ve Hesekê’de Arapları HSD’ye karşı ayaklandırma girişiminde bulunduğuna dikkat çeken Bedran Çiya Kurd, “Daha Serêkaniyê savaşı döneminde rejimin kafasında böyle bir plan vardı. Şu ana kadar da bölge halkı üzerinde bu oyunu oynamaya çalışıyor, birilerini görevlendiriyor, paralar harcıyor. Hatta Şam’dan bazı sorumlular gelip aşiretlerin ileri gelenleri ile görüştü ve onlardan HSD ve Özerk Yönetime karşı çıkmalarını istedi” diye konuştu.

“Plan deşifre edildi”

Bu süreçte bazı kişileri tutukladıkları ve bu yönlü bir planı deşifre ettikleri bilgisini paylaşan Çiya Kurd, “Tutuklanan kişiler bu planı itiraf etti. Ellerinde belgeler var, kendilerine talimatlar verilmiş. Bu talimatlarda ‘aşiret şeyhlerini öldürün ki halk HSD’ye karşı ayaklansın, bölgede Kürt kalmasın’. Bu bölgede bir iç savaş çıkarma planıdır. Bir Kürt-Araplar çatışması çıkarma planıdır. Biz bu planın çok tehlikeli olduğunu ve istikrarı olan bu bölgeyi de kaosa sürükleme amacı taşıdığını belirtiyoruz” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta Dêrezor kırsalındaki Arap aşiretlerine mensup 3 kişi suikastle öldürülmüş ardından El-Akidat aşireti lideri Şeyh Matşar el-Hafal kimliği belirsiz kişiler tarafından uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

Aşiret şeyhi ve liderlerinin ölümlerine tepki gösteren bölge sakinleri sokağa dökülmüş, Şuheyl, Ziban ve El-Havayc beldelerinde gösteriler düzenlenmişti.

Ardından bazı Arap aşiretleri HSD’den sorumluları bulup cezalandırmasını, aksi halde bölgeyi terk etmelerini isteyen bir açıklama yapmıştı.

Olayların büyümesi üzerine ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçleri ve HSD yetkilileri durumu sakinleştirmek amacıyla Hecin kasabasında Arap aşireti ileri gelenleri ile bir araya gelmişti.

Bu görüşmede HSD, faillerin adalete teslim edilmesi taahhüdünde bulunmuştu.

MSD Eşbaşkanı: Bu işin arkasında Türk devleti destekli kabileler de var

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı (MSD) Riyad Darar da, Fırat’ın doğusunda önde gelen Arap aşiret şeyhlerine yönelik suikastların arkasında “Suriye rejimi, DAİŞ ve Türk devleti destekli kabilelerin bulunduğunu” söyledi.

Darar, söz konusu tarafları bölgede etnik temelli çatışma ve savaşlar çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Aşiret liderlerinden HSD’ye destek-İran rejimine ret

Diğer yandan, Rakka kentindeki aşiret liderleri geçtiğimiz Cumartesi günü ortak bildiri yayımlayarak HSD’ye desteklerini yineledi.

Suriye rejimi ve İran rejimi güdümündeki silahlı güçlerin politikalarının kesin bir dille reddedildiğinin altı çizilen bildiride, aşiret reisini silahlı saldırılarda kaybeden Akidat aşiretine destek mesajı verildi.

Bildiride ayrıca HSD’ye, Akidat reisine yapılan saldırıyla ilgili kapsamlı soruşturma başlatma çağrısı yapılırken, Rakka’daki aşiretlerin HSD’ye mutlak anlamda destek verdikleri vurgulandı.