بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Bugün Uluslararası Çatışma Kurbanı Çocuklar Günü: 700 Ezidi çocuk halen kayıp

Bugün Uluslararası Çatışma Kurbanı Çocuklar Günü: 700 Ezidi çocuk halen kayıp
Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Ezidi İşleri Sorumlusu Cafer Simo, Uluslararası Çatışma Mağduru Çocuklar Günü vesilesiyle yaptığı açıklamalarda, yaklaşık 4 bin Ezdi çocuğun terör örgütü DAİŞ’in savaş mağduru konumuna düştüğünü, 2 bin 700’den fazla Ezidi çocuğun ise kamplarda kimsesiz kaldığını söyledi.
posted onJune 4, 2020
noبۆچوون

 

 

Kürt düşmanı ülke ve güçlerin donatarak Kürdistan’a ve özellikle Ezidilerin kadim kenti olan Güney Kürdistan’ın (Başûr) Şengal’e saldırttığı vahşi DAİŞ barbarlarının Şengal’den kaçırdığı ve silahlandırıp savaştırdığı 2 bin 600 Ezidi çocuktan 700’ünün akıbeti halen bilinmiyor.

Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü dolayısıyla Kurdistan24’e açıklamalarda bulunan Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Ezidi İşleri Sorumlusu Cafer Simo, “Yaklaşık 4 bin Ezidi çocuğu DAİŞ’le savaşın mağduru oldu. 2 bin 700’den fazla Ezidi çocuk da kamplarda annesiz babasız kaldı” dedi.

Cafer Simo, DAİŞ’in Şengal’e saldırdığı 3 Ağustos 2014’ten bu yana 2 bin 600 Ezidi çocuğun örgüt tarafından kaçırılıp savaşmaya zorlandığını, bu çocuklardan 700’ünün akıbetinin halen bilinmediğini vurguladı.

Bu çocukların bulunması için birçok girişimde bulunduklarını belirten Simo, Irak hükümetinin vurdumduymaz tavrının kendilerini umutsuzluğa sevk ettiğini ifade etti.

Ezidi Soykırımı

3 Ağustos 2014’te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal’e saldıran vahşi terör örgütü DAİŞ, binlerce masum Ezidi’yi katlederek toplu mezarlara gömmüş, binlercesini de kaçırmıştı.

Kaçırdıkları Ezidi erkeklerinin çoğunu infaz eden, kadın ve kız çocuklarını ise köle pazarına satan DAİŞ’in elinden kurtulan kişiler, yaşananları uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine anlatarak seslerini dünyaya duyurmaya çalıştı.

Kürdistan Bölge Hükümeti de DAİŞ’in kaçırdığı Ezidilerin kurtarılması faaliyetlerini yürütmesi için Duhok merkezli Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi’ni kurdu. Başûr’da Peşmerge güçleri ve Batı Kürdistan’daki (Rojava) Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YRG) de desteğiyle DAİŞ tarafından kaçırılan Ezidilerin yarısından fazlası ailelerine kavuştu.

Ancak, tüm çabalara rağmen halen 3 bin dolayında Ezidi Kürt’ün akıbeti bilinmiyor.