تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Tahran: Rejim tehlikede, petrolü farklı yöntemlerle satıyoruz

Tahran: Rejim tehlikede, petrolü farklı yöntemlerle satıyoruz
İran rejim yetkilisi İshak Cihangiri, ABD’nin rejime karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlardan dolayı petrol satma konusunda farklı yöntemlere yöneldiklerini açıkladı. Amerikalılar, Suudiler ve Siyonistlerin, İran rejimini yenmeye çalıştıklarını ifade eden rejim yetkilisi, bu yüzden İran rejiminin tehlikede olduğunu söyledi.
posted onDecember 3, 2019
noتعليق

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ABD’nin rejime karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlardan dolayı petrol satma konusunda farklı yöntemlere yöneldiklerini açıkladı.

Amerikalılar, Suudiler ve Siyonistlerin, İran rejimini yenmeye çalıştıklarını vurgulayan rejim yetkilisi, bu yüzden İran rejiminin tehlikede olduğunu söyledi.

Ulusal İhracat Günü dolayısıyla Tahran’da düzenlenen bir törende konuşan İshak Cihangiri, ABD’nin İran rejimine yönelik uyguladığı azami baskı politikasına işaret ederek, “Amerikalılar, maksimum psikolojik ve ekonomik baskıya rağmen, İran'ın ham petrol ihracatını sıfıra indirme konusunda başarısız oldu. Petrolümüzü farklı yöntemlerle satıyoruz.” dedi.

İki yıllık psikolojik ve ekonomik savaşın tüm baskılarına karşın direndiklerini ve ayakta kaldıklarını savunan Cihangiri, bu durumu aşmak için ulusal birliğe ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Cihangiri, “İran bugün tehlikede. Amerikalılar, Suudiler, Siyonistler İran'ı yenmeye çalışıyorlar. Onlarla başa çıkmanın tek yolu ulusal birliktir. Böylece ülkedeki girişimciler ve üreticiler tehditleri fırsata çevirebilmesine zemin hazırlayabiliriz.” diye konuştu.

ABD yaptırımları ardından yaşanan ekonomik kriz

ABD yönetiminin geçtiğimiz sene İran İslam Cumhuriyeti ile 2015’te imzalanan 5+1 Nükleer Anlaşmadan çekilip İran rejimine karşı geniş kapsamlı ekonomik yaptırımları devreye koyması ardından rejim, büyük bir ekonomik krizle yüz yüze kalmıştı.

iran

 

Ekonomik krizin faturasını halka ödetmek isteyen rejim, benzine fiyatlarına üç kat zam yapması ardından, ekonomik krizin yükünü zaten taşıyan halk, rejime karşı öfkesini dışa vurdu, İran ve Doğu Kürdistan (Rojhelat) genelinde sokaklara inerek rejim politikalarına karşı büyük protesto gösterilerine başladı.

İran rejiminin protesto gösterilerine karşı sert yöntemlere girişmesi sonucu Uluslararası Af Örgütü verilerine göre 160’tan fazla gösterici hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı ve binlerce kişi gözaltına alındı. Af Örgütü, gösteriler süresince İran rejiminin internet ağlarını devre dışı bırakmasından dolayı rejimin hak ihlallerinin tam olarak öğrenilemediğini bu yüzden çok daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olmasından endişe duyduklarını belirtti.