تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Türk ordusuyla Rojava’ya saldıran kimyasal silah sabıkalı ‘İslami Ordu’ kimdir?

Türk ordusuyla Rojava’ya saldıran kimyasal silah sabıkalı ‘İslami Ordu’ kimdir?
Türk ordusunun Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik işgal saldırılarında kullandığı cihatçı çete gruplarının sicili savaş suçlarıyla dolu. Bunlar içerisinde yer alan ‘İslami Ordu’ 2016 yılında kimyasal silah kullanması ile tanınıyor.
posted onNovember 12, 2019
noتعليق

Türk ordusunun Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik işgal saldırılarında kullandığı cihatçı çete gruplarının sicili savaş suçlarıyla dolu. Bunlar içerisinde yer alan ‘İslami Ordu’ 2016 yılında kimyasal silah kullanması ile tanınıyor.

Türk ordusu, 9 Ekim’den bu yana DAİŞ ve Cebhet El-Nusra gibi çete gruplarıyla Rojava’da savaş suçları işleyerek işgal saldırılarında bulunuyor. Türk devletinin “Suriye Milli Ordusu” adı altında bir araya getirdiği çete gruplarının sicilleri de savaş ve insanlık suçları ile dolu. DAİŞ ve El-Nusra gibi vahşi cihadist gruplarına bel bağlayan Türk devletinin, “Kuvay-i Milliye ordusu” diye tanımladığı bu çete grupları arasında daha önce kimyasal silah kullanımı ile gündeme gelen “İslami Ordu” çeteleri de bulunuyor.

Rusya’nın terör listesinde ancak…

Rusya, bu çete grubunu Suriye’de kimyasal silah kullanması nedeniyle terör listesine aldı. Ancak çıkarları doğrultusunda hareket eden hegemon güçler, Türk devletinin bu çete gruplarıyla birlikte saldırıda bulunmasını görmezden geliyor.

İslami Ordu kimdir?

Bu grup, Duma ve Doğu Guta’da Zehran Eluş isimli çetebaşı tarafından kuruldu. Grubun küçük bir silahlı kanadı bulunuyor ve bu Seriyet El-İslam olarak adlandırılıyor. Bu grup Suriye rejimine karşı savaşmak için kurulduğunu iddia ediyor.

Çetebaşı Zehran Eluş tarafından 1 Haziran 2012’de “Liwa El-İslam” adıyla kuruluşu ilan edilen grubun o dönem Suudi Arabistan ile yakın ilişkileri biliniyordu. Grup, 2013 yılının Eylül ayında ismini “İslam Ordusu” olarak değiştirdi. Zehran Eluş’un öldürülmesinin ardından Muhammet Eluş isimli çetebaşı tarafından yönetilen grup, zamanla Halep, Humus ve Hama gibi yerlerde örgütlenmeye başladı.

Muhammed Eluş isimli çetebaşı, daha önce yaptığı değerlendirmelerde Katar ve Türk devleti tarafından desteklendiklerini ve tüm desteklerin Ürdün’de kurulan El-Mok Odası aracılığıyla kendilerine ulaştığını belirtmişti.

kimyasal

 

5 Bin çeteyle Cerablus’a yerleşti

2017 yılında varılan Astana mutabakatı ile birlikte ‘Silahtan arındırılmış bölge’ kurulmuş ve artık Rusya ile Türk devleti arasında bir dizi anlaşmalar imzalanmıştı. Türk devletinin işgal alanlarının önünün açılması amacıyla vardığı anlaşmalar çerçevesinde bu grup, Şam kırsalından çıkarılarak, Türk ordusunun işgali altındaki diğer bölgelere götürüldü. Bu silahlı grupların Şam’dan çıkarılması ve Türk ordusunun işgal ettiği yerlere yerleştirilmesi karşılığında Rusya, Türk ordusunun Afrin’i işgal etmesine yeşil ışık yaktı.

Türk ordusunun işgal ettiği Cerablus, Bab, Ezaz ve Afrin’e çete grupları bir bir yerleştirilirken, “İslami Ordu” da özellikle Cerablus’a yerleşti. Yerel kaynaklara göre, ‘İslami Ordu’nun Cerablus, Afrin ve Ezaz’da en az 5 bin çetesi bulunuyor. Çetelerin çoğu ailesiyle birlikte bu bölgelere yerleşti.

Rusya BM’ye bu çetelerin terörist grup olarak kabul edilmesini önerdi

Rusya, bu grubun El-Kaide’yle olan bağlantılarından dolayı terörist olarak kabul ediyor. BM Güvenlik Konseyi’ne 2016 yılında öneri sunan Rusya, Ahrar El-Şam grubu ile birlikte ‘İslam Ordusu’nun da terörist grup olarak kabul edilmesini istedi. Bu isteğe Fransa, İngiltere, ABD ve Ukrayna karşı çıktı. 2016 Mayıs ayında Rusya, Suriye, İran rejimi ve Mısır bu grubu terörist olarak kabul etti.

Şêxmeqsûd’da kimyasal silah kullandıklarını itiraf ettiler

teroristler

 

“İslami Ordu”, Türk devletinin desteklediği Ahrar El-Şam ve Cebhet El-Nusra çete grupları ile birlikte 2015 yılında Halep’teki Kürt mahallelerinden Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yönelik bir saldırı başlattı. Bu grup, Şêxmeqsûd’a dönük saldırılarında 8 ve 12 Mayıs 2016 tarihlerinde iki defa kimyasal silah kullandı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi.

Muhammet Eluş öncülüğündeki çete grubu, basın bültenlerinde Şêxmeqsûd’da kimyasal silahlar kullandığını itiraf etti. Grup, kimyasal silahları yanlışlıkla kullandığını ifade etse de bu kimyasal silahların nereden geldiği sorusuna cevap verilmedi.

Türk devletinin Rojava’yı işgal hareketine katılma süreci

Türk devleti, Rojava’ya yönelik 9 Ekim’de başlattığı işgal saldırılarında DAİŞ ve El-Nusra başta olmak üzere aralarında “İslami Ordu”nun da bulunduğu onlarca çete grubunu kullanıyor. “İslami ordu” çete grubu üyeleri, Serêkaniyê’nin batı köylerinde ve Grê Spi ile Serêkaniyê arasında bulunan Mabruka köyünde bulunuyor.

Talan mallarının paylaşımı konusunda birbirine düştü

Yerel kaynaklara göre İslami Ordu’ya bağlı çeteler talan edilen malların paylaşılması konusunda birbirine düştü.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise işgal saldırılarında Serêkaniyê’de 13 Ekim günü beyaz fosfor gibi yasaklı silah kullanan Türk devletinin, sicilleri insanlık ve savaş suçları ile bir hayli  kabarık olan bu çete grubuna umut bağlaması.

 

Kaynak: ANHA