تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İtalya’dan sonra Malta da ‘Alan Kurdi’ gemisini kabul etmedi

İtalya’dan sonra Malta da ‘Alan Kurdi’ gemisini kabul etmedi
İtalya'nın bir Alman sivil toplum kuruluşuna ait ve içinde 65 göçmenin bulunduğu ‘Alan Kurdi’ gemisinin kara sularına girişini engellemesinin ardından, Malta’nın da geminin kara sularına girmesine izin vermediğini açıkladı.
posted onJuly 7, 2019
noتعليق

İtalya'nın Alman yardım kuruluşu Sea-Eye’ye ait olan ve içinde 65 göçmenin bulunduğu ‘Alan Kurdi’ gemisinin kara sularına girişini engellemesinin ardından, Malta da geminin kara sularına girmesine izin vermediğini açıkladı.

Malta Silahlı Kuvvetler Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, ‘Alan Kurdi’ gemisinin Malta kara sularına girmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu.

Öte yandan Malta Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, resmi kurtarma bölgesinde bir lastik botla seyahat eden ve boğulmak üzere olan 50 göçmenin kurtarıldığı belirtildi. Ayrıca göçmenlerin askeri bir tekneye nakledildikleri ve Malta’ya götürüldükleri ifade edildi.

Gemiye ‘Alan Kurdi’ isminin verilmesi

avatoday

 

2 Eylül 2015’te Suriye ve Batı Kürdistan’daki (Rojava) savaştan kaçıp Avrupa’ya geçmeye çalışırken Türkiye kıyılarından annesi ve kardeşleriyle birlikte boğulan üç yaşındaki Rojavalı Alan Kurdi’nin boğulmuş haldeki fotoğrafları, dünyanın gündemine oturmuştu.

Alman yardım kuruluşu Sea-Eye de bu trajik ölümüne dikkat çekmek amacıyla Akdeniz’de kurtarma faaliyetleri yürüten gemisine Barcelona’da düzenlenen bir törenle ‘Alan Kurdi’ ismini vermişti.

İtalyan hükümeti de izin vermemişti

İtalya makamları, geçtiğimiz hafta da Lampedusa Adası'nda Alman sivil toplum kuruluşuna ait Sea-Watch 3 gemisine el koymuş ve 2 hafta boyunca İtalya açıklarında uluslararası sularda bekleyen 40 mülteciyi kurtaran kadın kaptan Carola Rackete’yi gözaltına almıştı.

Sicilya'daki mahkeme, 2 Temmuz’da Almanya vatandaşı olan Carola Rackete'nin ev hapsinin kaldırılmasına hükmetti ancak Rackete hakkında devam eden iki soruşturma açıldı.

Fransız parlamenterlerden İtalyan yasamasına tepki

Haziran ayında yayınlanan İtalyan yasaması kararına göre İtalya kara sularına yasadışı yollardan giren kaptan ve gemi sahibine 50 bin euroya kadar para cezası uygulanabilir.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise para cezasının 1 milyon euroya kadar çıkarılabileceğini söyledi.

Fransa’da ise 63 milletvekili hayat kurtaran insanların hapse atılmasını kınadı.

Milletvekilleri, ‘Avrupa bir insanlık ülkesi olarak kalmalı’ başlıklı makalede, hayat kurtaran insanların hapse atılmasına karşı olduklarını ifade ederek, Caarola Rackete’yi desteklediklerini ifade etti.