تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Gutarres’ten ABD ve İran rejimine itidal çağrısı

Gutarres’ten ABD ve İran rejimine itidal çağrısı
BM Genel Sekreteri Guterres, İran rejiminin ABD'ye ait insansız hava aracını vurmasının ardından bölgede gerilimin artması nedeniyle Körfez’de gerginlikten kaçınmak gerektiğini söyleyerek, taraflara itidal çağrısında bulundu.
posted onJune 23, 2019
noتعليق

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran İslam Cumhuriyeti'nin ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) vurmasının ardından bölgede gerilimin artması nedeniyle Basra Körfezi’nde gerginlikten kaçınmak gerektiğini söyleyerek, taraflara itidal çağrısında bulundu.

Gutarres, dünyanın, Körfez bölgesinde yaşanacak büyük bir çatışmanın bedelini ödeyemeyeceğini vurgulayarak, taraflara itidalli olma çağrısı yaptı.

Diğer taraftan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün ABD'yi Körfez'deki gerilimi artırmakla suçladı.

Fars haber ajansının aktardığına göre Ruhani, ABD saldırganlığının bölgedeki yeni gerginliğin başlangıcını oluşturduğuna vurgu yaparak, "Bu alan çok hassas. Dünyadaki tüm bölgelerin olduğu gibi Basra Körfezi'nin de güvenliği o bölge ülkeleri tarafından sağlanmalıdır. Tüm uluslararası kuruluşlardan ABD'nin saldırganlığına karşı uygun tepkiyi ortaya koymalarını bekliyoruz" yorumunda bulundu.

Bu duruma nasıl gelindi?

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018’de, geçmiş dönemki ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış, akabinde İran rejiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koymuş, Nisan ayında ise İran Devrim Muhafızlarını (Pasdaran) yabancı terör örgütleri listesine almıştı.

ABD yönetimi daha sonra Mayıs ayı başlarında İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü Basra Körfezi'ne sevk etmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait 4 ticari kargo gemisi, 12 Mayıs'ta sabotaja uğramış, bunun üzerine ABD de bölgede F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar yapmıştı.

Daha sonra Umman Denizi’nde Japonya’ya ait bir petrol tankerine bir saldırı gerçekleşti ve ABD, İran rejimini sorumlu tuttu.

ABD İHA’sı düşürüldü

Ardından ise bölgede ABD'ye ait bir askeri insansız hava aracını (İHA) düşürülmesi ile gerginlik iyice artmış ve savaş ihtimali güçlenmişti. İran rejimi İHA’nın kendi hava sahalarını ihlal ettiğini, bu yüzden düşürüldüğünü iddia ederken ABD yönetimi İHA’larının uluslararası hava sahası içerisinde vurulup düşürüldüğünü açıkladı.

Bu gelişmeden sonra ABD’nin İran rejiminin 3 askeri merkezine saldırı gerçekleştirmesine 10 dakika kala, Trump’ın bu saldırıyı, çok fazla insanın öleceği gerekçesiyle durdurduğu açıklandı.

Bu gelişmenin ardından ABD basını, ABD yönetiminden kaynaklara dayandırdığı haberlerde İran rejimi tarafından Basra Körfezi'nde gerçekleştirildiği üne sürülen tanker saldırıları ve İHA’larının düşürülmesi sonrası ABD'nin İran rejiminin silah bilgisayar sistemlerine siber saldırı düzenlediğini yazdı.