تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İsrail medyası: Trump, Golan Tepeleri kararnamesini tanıyacak

İsrail medyası: Trump, Golan Tepeleri kararnamesini tanıyacak
posted onMarch 24, 2019
noتعليق

İsrail medyası: Trump, Golan Tepeleri’ndeki kararnamesini tanıyacak

İsrail televizyonu Kanal 12, ABD Başkanı Donald Trump’ın “İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini” tanıyan tasarıyı, önümüzdeki hafta imzalayacağını duyurdu. Tasarının gündeme gelmesiyle dolar karşısında sarsılan TL’nin, imzaların atılmasıyla daha fazla değer

ABD Başkanı Trump’ın 52 yıl sonra gündeme getirdiği Golan Tepeleri tartışması gündemdeki yerini koruyor. Trump’ın işgal altındaki Golan Tepeleri’nde “İsrail’in egemenliğini” tanıyan belgeyi gelecek hafta imzalayacağı belirtildi. İsrail’in Kanal 12 televizyonun haberinde Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 25-26 Mart’ta Washington’a yapacağı ziyaret sırasında ABD’nin Golan Tepeleri’deki “İsrail’in egemenliğini” tanıyan belgeyi imzalayacağı aktarıldı.

Beyaz Seray yetkililerinin İsrail – Suriye savaşı sonrasında İsrail’in denetimi altına giren Golan Tepelerini “İsrail’in toprağı” olarak kabul edilecek belge üzerinde çalıştıkları ifade edilen haberde, Başkan Trump’ın söz konusu belgeyi imzalaması halinde bu adımın İsrail’de 9 Nisan’da yapılacak erken seçim üzerindeki etkisine işaret edildi.

Resmi ziyaret kapsamında Washington’a gidecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 25 Mart’ta Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek. Trump ile Netanyahu 26 Mart’ta da yine Beyaz Saray’da akşam yemeğinde bir araya gelecek.

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Mart’ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “52 yılın ardından ABD için İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Golan Tepeleri’ni İsrail için önemli kılan etkenlerin başında güvenlik ve su geliyor. Bölge güvenlik açısından göz ardı edilemeyecek kadar jeostratejik bir konumda ve zengin su yataklarına sahip. İsrail toplam su ihtiyacının üçte birini Şeria Nehri ve Golan Tepeleri’ndeki su kaynaklarından temin ediyor.

Bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve Şam’a sadece 60 kilometre uzaklıkta bulunan Golan Tepeleri’ni elinde tutan İsrail, bu sayede komşu ülkelere karşı büyük bir stratejik avantaj sağlıyor.Yahudilere ait kutsal metinlerde birçok kez Golan bölgesine atıfta bulunulması da bölgeyi çoğu dindar Yahudi’nin gözünde kutsallaştırıyor.

Bu tür nedenlerle İsrail iç siyasetinde de önemli bir yer tutan Golan Tepeleri, İsrail tarafından “ülkelerinin vazgeçilmez bir parçası” olarak görülüyor. Golan Tepeleri’nde Suriyeli Dürzi Araplar ve Yahudi yerleşimciler yaşıyor Golan Tepeleri’nde 30’dan fazla Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 20 bin civarında Yahudi yerleşimci yaşıyor.

 

avatoday

 

İsrail- Suriye’nin Golan Tepeleri savaşları

1967: İsrail, Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı sırasında Suriye’ye saldırarak, stratejik öneme sahip Golan Tepeleri’ni ele geçirdi.

1973: Suriye, askeri harekat başlatarak İsrail’den Golan Tepeleri’ni geri almayı denedi ancak başarısız oldu.

1974: İsrail ve Suriye, Golan Tepeleri’ndeki kuvvetlerini geri çekerek askeri çatışmayı sonlandırmaya razı oldu. Aynı yıl barış gücü askerleri bölgeye konuşlandırıldı.

1981: İsrail, Golan Tepeleri’ni tek taraflı olarak ilhak ettiğini açıkladı, ancak uluslararası toplum bu kararı bugüne kadar tanımadı.

1999: Dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Suriye Dışişleri Bakanı Faruk eş-Şara, iki ülke arasında başlatılan üst düzey görüşmeler kapsamında bir araya geldi.

2000: Golan Tepeleri’nin Suriye’ye iadesi hedefiyle, ABD’nin ara bulucuğunda başlatılan müzakereler başarısızlıkla neticelendi. Görüşmelerin başarısız olmasının nedeni ise İsrail’in, Celile Gölü yanında yer alan ve kilit öneme sahip su kaynağı olan bir toprak parçasını Suriye’ye bırakmaya razı olmamasıydı.

2008: Suriye ve İsrail, kapsamlı bir barış anlaşması sağlanması amacıyla Türkiye’nin ara buluculuğunda yeniden dolaylı görüşmelere başladı. İsrail’in Gazze’ye saldırmasının ve dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak’ın yolsuzluk davası nedeniyle istifa etmesinin ardından görüşmeler sonlandırıldı.

2009: İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri ile ilgili daha sert bir politika izleyeceğinin sinyallerini verdi. Aynı yıl Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed de karşılarında “barış için görüşülecek bir muhatap olmadığını” söyledi.

2013: Mart 2011’de patlak veren Suriye iç savaşı 2013 yılında Golan Tepeleri’ne kadar ulaştı. İsrail, Golan Tepeleri’ne top ateşi açıldığını öne sürerek bu saldırılara karşılık verdi. İsrail ve Suriye orduları da aynı yılın mayıs ayında karşılıklı top atışlarında bulundu. Bu durum bugüne kadar aralıklarla devam etti.

2016: İsrail Başbakanı Netanyahu, Bakanlar Kurulunu Golan Tepeleri’nde toplayarak dünyaya burayı “İsrail toprağı” olarak tanıma çağrısında bulundu ancak uluslararası toplum buna olumlu yanıt vermedi, aksine tepki gösterdi.

2019: ABD Başkanı Trump işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki “İsrail egemenliğini tanıdıklarını” açıkladı.

 

avatoday