تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Murat Karayılan: Türkiye ateşkes ilan etmemizi istedi

Murat Karayılan: Türkiye ateşkes ilan etmemizi istedi
posted onJune 17, 2021
noتعليق

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, “Birkaç ay önce Türkiye devleti hatta Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendisi bazı dostlarımız aracılığı ile bize bir heyet gönderdi. Heyet bize, ‘Türkiye sınırları içerisinde yani Kuzey Kürdistan’da ateşkes ilan edin, Kürdistan’ın diğer parçalarında ne yaparsanız yapın biz size karışmayacağız’ dedi.” açıklamasında bulundu. 

PKK’nin yayın organı Sterk TV’ye Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi’ndeki PKK pozisyonlarına yönelik operasyonları hakkında değerlendirmelerde bulunan Karayılan, Türkiye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Erbil ziyaretinde Peşmerge güçlerinin de operasyona katılmasını istediğini ileri sürdü.

KDP yönetiminin 20 Mayıs’ta Akar’ın talebini görüşmek üzere toplandığını iddia eden Karayılan, “KDP bir karar aldı. Nasıl bir karar aldı bilmiyorum. Ya da bilsem de buradan açıklamaya gerek duymuyorum.” diye konuştu.

“Fakat şunu söylemek istiyorum. Doğrusu gizli bir şeydi. Ben şimdiye kadar bu bilgiyi Kek Mesud ile yüz yüze görüştüğüm zaman paylaşmak istiyordum.” diyerek Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani’ye bir mesajı olduğunu olduğunu belirten Karayılan, “Birkaç ay önce Türkiye devleti hatta Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendisi bazı dostlarımız aracılığı ile bize bir heyet gönderdi. Bize, ‘Türkiye sınırları içerisinde yani Kuzey Kürdistan’da ateşkes ilan edin, Kürdistan’ın diğer parçalarında ne yaparsanız yapın biz size karışmayacağız’ dedi. Bu ne anlama geliyor? Yani diyorlar ki bize karşı ateşkes ilan edin, gidin çelişkileriniz olan KDP ile savaşın. Bu düşmanın bir oyunudur. Düşmanın oyununa karşı uyanık olmalıyız.” açıklamasında bulundu. 

Türk devletinin PKK ile KDP’yi karşı karşıya getirmek istediğini ve KDP’nin kendilerine yönelik savaş kararı aldığını ileri süren Karayılan, 5 Haziran’da Metina bölgesinde 5 Peşmergenin şehit düşmesine ve 7 Peşmergenin yaralanmasına sebep olan saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini, güçlerinin sadece uyarı ateşi açtığını söyledi.

Metina’da hassas ve tehlikeli bir atmosferin olduğuna ve her an PKK ile Peşmerge güçleri arasında çatışma çıkabileceğine dikkat çeken Karayılan, Kürtler arası bir savaşa karşı olduklarının altını çizdi.