تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Civanmerdi: ABD, İran’da rejim değiştirecek bir politikayı denemelidir

Civanmerdi: ABD, İran’da rejim değiştirecek bir politikayı denemelidir
posted onMarch 10, 2021
noتعليق

Avatoday’in kurucusu ve şef editörü Ali Civanmerdi ABD’nin İran’a yönelik rejimi değiştirecek yeni bir politikayı denemesi gerektiğini söyledi.

Happs'in Kurucu Ortağı David Neuman’a verdiği röportajda, Trump yönetiminin İran’a yönelik maksimum baskı politikasının olumlu sonuçlar verdiğini belirten Civanmerdi, maksimum baskının rejimi ekonomik açıdan zora soktuğunu, Orta Doğu’daki Haşdi Şabi  ve Hizbullah gibi terörist örgütleri finanse edemeyecek duruma getirdiğini ifade etti. 

Maksimum baskı politikasına rağmen Trump’ın İran’da bir rejim değişikliği peşinde olmadığının altını çizen Civanmerdi, Biden yönetiminin İran’daki sistemi değiştirerek Trump’ın eksik kalan siyasetini düzeltebileceğine inandığını söyledi.

İran’ın dünyanın dört bir yanında terörist örgütleri finanse ettiğini hatırlatan Civanmerdi “Başkan Biden, Tahran'daki terörist rejimle bölgede istikrarın sağlanması için pazarlık yapmamalıdır. Ortadoğu'da bu imkansız ve teröristlerin amacı kesinlikle değişmez” ifadelerini kullandı.

Civanmerdi, David Neuman’ın “öyleyse söyle bana Biden ne yapmalı?” sorusuna “neden politikalarını kırk yılda sadece bir kez rejim değişikliği adına test etmiyorlar veya İran halkını, İran’daki özgürlük mücadelesini, bağımsız gazetecileri ve ifade özgürlüğünü desteklemiyorlar? ABD bunu yapabilir. İran ile ilgili dış politikada bir değişiklik yapabilir ve bu düşündüğümüzden daha iyi sonuçlar doğurur” cevabını verdi.

Batı demokrasisinin İran’ın geleceği açısından ideal olduğuna ve İran’da özgür, laik, demokratik bir topluma heves duyan genç bir nüfusun varlığına dikkat çeken Civanmerdi, batılı ülkelerin İran halkının bu özlemini desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Ali Civanmerdi İsrail’in İran politikası hakkında da önemli bilgiler verdi. İsrail’in İran’ı vurmayacağını belirten Civanmerdi, zayıf ve izole bir İran’ın İsrail için en iyi politika olduğunu söyledi. İsrail’in en büyük korkusunun ise İran’ın nükleer silah elde etmesi olduğunu sözlerine ekledi.